Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoek

As verstrooien in de natuur

As verstrooien in de natuur is steeds meer in opkomst. En dat is niet zonder reden. Nabestaanden kunnen zo hun dierbaren uitstrooien op een betekenisvolle plek. Hierdoor kunnen mensen op een mooie manier afscheid nemen van hun dierbare. In dit artikel gaan we dieper in op de regels rond het verstrooien van as in de natuur. Ook leest u op welke locaties het verstrooien van as is toegestaan.

Mag ik as verstrooien in de natuur?
As verstrooien in de natuur is toegestaan in Nederland, maar er zijn wel belangrijke regels. Zo staat in de wet dat nabestaanden de as van hun dierbare alleen mogen verstrooien op een plek waar het niet tot overlast leidt. Ook de eigenaar van de grond moet toestemming geven. Er kunnen speciale gebieden zijn aangewezen door de gemeente waar as mag worden uitgestrooid. Voordat u as gaat verstrooien in de natuur, is het altijd belangrijk om de lokale regels na te gaan.

As uitstrooien in het bos
As uitstrooien in het bos is een veel gekozen optie. Veel nabestaanden verstrooien de as van hun dierbare in het bos. Zo is hij of zij omringd door de bomen en natuur en kan de overledene tot rust komen. Voordat u as uitstrooit in het bos, moet u toestemming vragen aan de eigenaar. Dit is vaak de gemeente of een natuurbeheerorganisatie. Soms zijn er aangewezen plekken waar de as verstrooid mag worden. Deze plekken zijn hier speciaal voor ingericht, zodat u op een zo vredig mogelijke manier afscheid kunt nemen van uw dierbare.

As uitstrooien over zee
Een andere populaire optie is as uitstrooien over zee. Veel mensen zien de geluiden van de golven als troostend. De ocean lijkt oneindig, waardoor het als een mooie symbolische rustplaats gezien wordt. In Nederland mag u de as van uw dierbare over zee verstrooien. Wel mag dit niet dicht bij de kust zijn. Zo spoelt de as niet terug naar het strand en zorgt het ook niet voor overlast. Als u de as van uw dierbare wilt uitstrooien over zee, kunt u diverse gespecialiseerde bedrijven inschakelen. Zij kunnen de asverstrooiing geheel verzorgen en helpen met het verkrijgen van de juiste vergunningen. 


Met vliegtuig of helikopter
U kunt as verstrooien in de natuur. Dit kan per vliegtuig of een helikopter. Het is een hele bijzondere manier om afscheid te nemen van uw dierbare. Maakt u deze keuze, dan wordt de as vaak verstrooid boven een natuurreservaat of boven zee. Wel zijn hier strenge regels aan verbonden. Dit maakt het belangrijk om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. De as wordt zo op een veilige en legale manier verstrooid. Ook kunt u een ceremonie organiseren. Zo maakt u het afscheid nog specialer.

Aangewezen locaties
In Nederland kunt u op verschillende aangewezen locaties as verstrooien. Deze locaties worden vaak door de gemeente of door natuurbeheerorganisaties beheerd. Denk aan Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De plekken zijn vaak rustig en afgelegen. Dat maakt ze speciaal geschikt voor het verstrooien van as. Wilt u as uitstrooien in het bos, dan kunt u het beste contact opnemen met Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. Vraag daar naar de mogelijkheden die er zijn. Ze hebben vaak locaties waar speciale voorzieningen aanwezig zijn. Denk aan bankjes of herdenkingsmonumenten.

Een prachtige manier van afscheid nemen
As verstrooien in de natuur is een prachtige manier van afscheid nemen. Door goed te letten op de regels, kunt u als nabestaande de as van uw dierbare op een betekenisvolle en respectvolle manier verstrooien. In het bos, over zee of op een mooie plek vanuit de lucht. Zo creëert u een blijvende herinnering. 

as verstrooien in de natuur
Filters