Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoeken

Uitvaartverzekering

Met een uitvaartverzekering dekt u (een deel van) de kosten van uw eigen uitvaart. Deze kosten zijn vaak hoger dan u vooraf verwacht. Voor een uitvaartverzekering betaalt u iedere maand een paar euro premie.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaart kost gemiddeld tussen de 7.000 en 10.000 euro. Een flink bedrag. Niet iedereen heeft dat geld apart gezet voor zijn of haar uitvaart. Daarom kunt u uw uitvaart verzekeren. Zodra u overlijdt, keert een uitvaartverzekering geld of diensten uit. Hiermee neemt u eventuele financiële zorgen bij uw nabestaanden weg.

Uw nabestaanden kunnen met het geld bijvoorbeeld uw kist, bloemen en rouwkaarten kopen. Daarnaast kunnen zij een uitvaartondernemer inhuren. Deze persoon regelt (een deel) van de uitvaart. In tijden van rouw kan dat erg prettig zijn.

Is een uitvaartverzekering nodig?

Of een uitvaartverzekering nodig is, verschilt per persoon. Iemand die veel spaargeld heeft, heeft mogelijk geen verzekering nodig. Maar is er geen geld en geen verzekering, dan moeten uw nabestaanden uw uitvaart betalen. Wilt u uw nabestaanden hier niet mee opzadelen, dan kunt u een uitvaartverzekering afsluiten. 

Goed om te weten: Een uitvaartverzekering is de enige verzekering die altijd uitkeert.

Uitvaartverzekering

De voor- en nadelen van een uitvaartverzekering

Het kiezen van een uitvaartverzekering heeft voor- en nadelen.

Voordelen

Nadelen

Financieel ontzorgen van uw nabestaanden

U betaalt iedere maand premie en deze wordt ieder jaar iets duurder

Nabestaanden kunnen zich richten op verdriet en rouw

Kiest u voor een uitvaartverzorger die niet is aangesloten bij de verzekeraar, dan keert een aantal verzekeraars minder geld uit

U kunt tijdig uw uitvaartwensen vastleggen

Geld beleggen kan soms voordeliger zijn (op eigen risico)

Het biedt de zekerheid dat er geld beschikbaar is voor uw uitvaart

 

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. We leggen er drie uit: de natura, kapitaal en combinatiepolis.

Natura

Kapitaal

Combinatie

Met een naturapolis staat vooraf vast welke diensten er uitgekeerd worden. Zo worden bijvoorbeeld de kist, het vervoer en de bloemen betaald. De uitvaart wordt geregeld door de uitvaartondernemer. Er wordt geen geld uitgekeerd.

Met een kapitaalpolis wordt na overlijden een geldbedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Hiermee regelen zij zelf de uitvaart. Het geld kan ook voor iets anders gebruikt worden.

Met een combinatiepolis wordt een deel vooraf vastgelegd, zoals bij een naturapolis. Daarnaast wordt een deel in geld uitgekeerd, net zoals bij de kapitaalpolis.

Voordeel: lage premie

Nadeel: weinig keuzevrijheid

Voordeel: volledige keuzevrijheid

Nadeel: hogere premie

Voordeel: deels keuzevrijheid

Nadeel: niet overal mogelijk


Wat kost een uitvaartverzekering?

Uw uitvaart verzekeren kost enkele euro’s premie per maand en is afhankelijk van een paar factoren. Dit zijn:

 • uw leeftijd
 • de dekking
 • het verzekerd bedrag
 • de looptijd van de polis

U kunt uitgaan van een premie tussen de 4  en 20 euro per maand. We begrijpen dat dat een flinke marge is. Met name de leeftijd dat u de polis afsluit speelt een belangrijke factor. Om het verschil duidelijker te maken, hebben we een aantal berekeningen gemaakt.

Leeftijd

Indicatie maandelijkse premie

Verzekerd bedrag

18 – 25 jaar

6 euro

9.500 euro

25 – 40 jaar

9 euro

9.500 euro

40 – 55 jaar

15 euro

9.500 euro

55 – 65 jaar

25 euro

9.500 euro

Reviews

Klanten beoordelen Uitvaartland.nl met een:

9.9

Waarop letten bij een uitvaartverzekering?

Voordat u een uitvaartverzekering kiest, let u op een aantal zaken.

 1. Verzekerde bedrag.
  Het verzekerd bedrag is het bedrag dat uitgekeerd wordt na overlijden. Hoeveel geld er nodig is voor uw uitvaart hangt er onder andere vanaf of u gecremeerd of begraven wilt worden. Een crematie is vaak een stuk goedkoper dan een begrafenis. Wilt u gecremeerd worden, dan kunt u een lager verzekerd bedrag kiezen.

  Ook de locatie van de dienst, het aantal aanwezigen, het vervoer, de kist en de bloemen maken verschil. Denk goed na over uw wensen en bepaal aan de hand daarvan welk bedrag voldoende is.
 2. Looptijd van de polis.
  Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kiest u zelf hoelang u premie betaalt. Een kortere looptijd betekent een hogere maandpremie. Ook als u na de premie looptijd overlijdt, keert de verzekering uit.
 3. Hoogte van de premie.
  Hoe ouder u bent, hoe meer premie u betaalt. De kans dat u overlijdt is tenslotte groter als u ouder bent. Wacht dan ook niet te lang met het afsluiten van de polis.
 4. Type dekking.
  Er zijn meerdere soorten dekkingen. Houdt u van duidelijkheid? Dan is een naturapolis mogelijk een goede optie. U legt vooraf alles vast en uw uitvaart wordt geregeld. Mogen uw nabestaanden zelf uw uitvaart vormgeven? Kies dan voor een kapitaalpolis. Met het vrijgekomen geld regelen de nabestaanden uw uitvaart. Kies de combinatiepolis voor een variant hiertussen.
 5. Waardevastheid van de polis.
  Alles in het leven wordt duurder. Zo ook een uitvaart. Kiest u voor een waardevaste polis, dan stijgt de premie jaarlijks mee. Hierdoor raakt u niet onderverzekerd.

Uitvaartverzekering afsluiten

Uw uitvaart verzekeren regelt u in een aantal stappen.

 1. Bereken en vergelijk de premies;
 2. Kies de verzekeraar naar wens. U wordt doorgestuurd naar de betreffende verzekeraar waar u de premies per pakket vergelijkt;
 3. Vul uw gegevens in en verzeker eventuele kinderen en/of partners mee;
 4. Sluit de verzekering af. Vanaf dat moment houdt de verzekeraar u op de hoogte van de aanvraag.

Verzekerde overleden: wat nu?

Is de verzekerde overleden, dan moeten er een aantal stappen genomen worden.

Is er een uitvaartverzekering?

 • Meld het overlijden bij de (huis)arts.
 • Meld het overlijden bij de verzekeraar. Hiervoor heeft u nodig: de voor- en achternaam van de verzekerde, de geboortedatum en het polis- of cliëntnummer. 
 • De verzekeraar vertelt u wat voor type polis er afgesloten is en wat de verdere stappen zijn.

Twijfelt u of er een uitvaartverzekering is? Dit vindt u mogelijk terug op de bankafschriften of in een map/doos waar alle polisbladen bewaard liggen.

Geen uitvaartverzekering?

 • U meldt het overlijden bij de (huis)arts. 
 • U mag nu zelf de uitvaart regelen. Wij kunnen u hierbij helpen en werk uit handen nemen. Bekijk hier onze opties.
 • Is er geen geld voor het regelen van de uitvaart, neem dan contact op met de gemeente.

Veelgestelde vragen

 • Zijn kinderen meeverzekerd op een uitvaartverzekering?
  Ja, bij de meeste verzekeraars zijn kinderen gratis meeverzekerd. Bij de ene verzekeraar is dit tot 60 dagen gratis, bij de ander tot 18 jaar. Controleer dit vooraf goed als u kinderen wilt meeverzekeren.
 • Geldt er een gezondheidsverklaring bij een uitvaartverzekering?
  Ja, meestal moet u een gezondheidsverklaring invullen. Hier vult u in of u gezond bent of een ziekte hebt. De verzekeraar beoordeelt aan de hand hiervan zijn risico. De verzekeraar mag u weigeren te verzekeren of een hogere premie vragen.
 • Is het verzekeren van een uitvaart verplicht?
  Nee, een uitvaartverzekering is niet verplicht. U kunt uw uitvaart ook zelf betalen. Ongeveer 70% van de Nederlanders heeft zijn of haar uitvaart verzekerd. Maar u hoeft dit niet te doen.
 • Tot welke leeftijd kan ik een uitvaartverzekering afsluiten?
  Bij de meeste uitvaartverzekeraars kunt u tot uw 75e jaar een verzekering voor uw uitvaart afsluiten. Daarna zal de verzekeraar u weigeren. U betaalt wel een forse premie als u op latere leeftijd een polis afsluit. Geen verzekering meer mogelijk? Informeer dan eens naar een uitvaartdeposito.
Filters