Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoeken

Islamitische begrafenis

De islamitische begrafenis is een  respectvolle ceremonie. Het kent verschillende rituelen en tradities. Eén van de meest belangrijke is dat een moslim altijd wordt begraven en nooit gecremeerd. Het liefst begraven met het hoofd richting Mekka. De islamitische uitvaart volgt strikte richtlijnen. Deze zijn gebaseerd op de Koran en de Hadith. In dit artikel gaan we dieper in op wat een moslim begrafenis is. U leest over de rouwrituelen, de rituele wassing, en de snelheid van de begrafenis.

Islamitische uitvaart steeds populairder in Nederland

Vanuit de islam wordt het aangeraden om begraven te worden op de locatie van overlijden. Tegenwoordig kiezen steeds meer moslims voor een islamitische uitvaart in Nederland. Familie kan hierdoor makkelijk afscheid nemen van hun dierbare en het is ook goedkoper dan een uitvaart in het buitenland. 

Belangrijke taken wanneer een moslim overlijdt

Als een moslim overlijdt, is het verplicht om een aantal taken uit te voeren:

  • Het sluiten van de ogen van de overledene
  • Het masseren van de gewrichten. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat ze niet te stijf worden
  • Er wordt iets op de buik gelegd van de overledene, om te voorkomen dat deze buik gaat uitzetten
  • Er wordt een kleed over het hele lichaam getrokken, zodat het hele lichaam bedekt is
  • Het lichaam wordt ritueel gewassen
  • Het lichaam wordt in een lijkwade gewikkeld
  • Het dodengebed wordt uitgevoerd
  • Het lichaam wordt binnen 24 uur begraven

De rituele wassing

Een van de belangrijkste onderdelen van een islamitische begrafenis is de rituele wassing. Direct na het overlijden wordt het lichaam gereinigd door familieleden of professionals. De wassing is bedoeld om de ziel te zuiveren voordat deze terugkeert naar Allah. Het lichaam wordt drie keer gewassen. Eerst met gewoon water en vervolgens met water met kamfer of andere geurende substanties. Na de wassing wordt het lichaam in een witte doek gewikkeld. Dit is de kafan, ook wel lijkwade genoemd. Deze eenvoudige wade staat voor gelijkheid in de dood. Ongeacht de sociale status of rijkdom.

  • De profeet (Mohammed) graag witte kleding. Bij de uitvaart zijn daarom de kafan en de kleding van de naasten traditioneel ook wit.
  • De kafan is gemaakt van ongebleekt katoen.

40 dagen van rouw

In de Islam begint rouw onmiddellijk na het overlijden. Dit duurt veertig dagen. Tijdens deze periode bieden familie en vrienden steun aan de nabestaanden. Dit doen ze door hen te bezoeken en te helpen met praktische zaken. Rouwen gebeurt op een sobere manier. Luide uitingen van verdriet en het scheuren van kleding worden ontmoedigd. De nabestaanden herdenken de overledene door te bidden en de Koran te reciteren.

Hoe ziet een Islamitische begrafenis eruit?

Een islamitische begrafenis moet zo snel mogelijk na het overlijden plaatsvinden. Het liefst binnen 24 uur. Dit om de ziel zo snel mogelijk naar het hiernamaals te laten gaan. De begrafenis begint meestal met het janazah-gebed. Dit is een speciaal gebed voor de doden.  Het wordt uitgevoerd in de moskee of op de begraafplaats. Het gebed wordt geleid door een imam en gevolgd door de aanwezigen.

Na het gebed wordt het lichaam naar de begraafplaats gebracht. De overledene wordt meestal met het gezicht naar Mekka begraven. Het lichaam wordt rechtstreeks in de aarde gelegd zonder kist. Dit benadrukt de nabijheid tot de natuur. De grafkuil wordt vervolgens met aarde bedekt. Hierbij worden alle aanwezigen aangemoedigd om een handvol aarde toe te voegen als een laatste eerbetoon.

Islamitische begrafenis

Begrafenisrituelen bij Marokkaanse moslims

Marokkaanse begrafenissen hebben culturele nuances die soms verschillen van de bredere islamitische tradities. De rituele wassing en het janazah-gebed blijven hetzelfde. Toch zijn er aanvullende gebruiken. Denk aan het organiseren van herdenkingsdiensten. Dit gebeurt op de derde, zevende, en veertigste dag na het overlijden. Deze diensten zijn er om het leven van de overledene te herdenken. Ook wordt er voor hun ziel gebeden.

Islamitische regelgeving en het verbod op crematie

Crematie is strikt verboden in de islam. De Koran en de Hadith benadrukken het belang van het begraven van het lichaam. Het lichaam wordt als heilig beschouwd en verdient een waardige behandeling . Door het lichaam te begraven wordt respect getoond. Ook kan het de  overledene een kans geven om op de Dag des Oordeels weer op te staan.

Een plechtige ceremonie

Een islamitische begrafenis is een respectvolle ceremonie. Het is diep geworteld is in religieuze tradities.  De ceremonie is erop gericht om de overledene met waardigheid te behandelen en de nabestaanden te troosten. De band tussen de overledene, de gemeenschap en Allah wordt benadrukt.

Islamitische begrafenisrituelen bieden troost aan de nabestaanden. Dit door hen een duidelijke en betekenisvolle manier te geven om afscheid te nemen van hun geliefden. Een afscheid waarin respect, gelijkheid en verbondenheid centraal staan.

De condoleance

Condoleren kan door fysiek langs te gaan of door te bellen of een WhatsApp berichtje te sturen. Wanneer u op bezoek gaat bij een Islamitische familie om te condoleren, dan is het gebruikelijk om iets te eten mee te nemen om te delen met de familie. Zo zorgt u ervoor dat de familie zich bezig kan houden met de rouw en zich niet druk hoeft te maken over het koken van eten.

Wilt u de familie condoleren op een Islamitische manier? Dit kunt u doen op onderstaande manieren.

  • ‘Inna Lillahi wa inna ilayhi raji’un.’
    (Vertaling: ‘Wij behoren tot Allah en tot Hem zullen we terug keren.’)
  • ‘Ienna liellaahie maa agada, wa lahoe maa a’ataa wa koelloe shay’in ‘iendahoe bie adjalin moesammaa faltasbir wal-tah’tasieb.’
    (Vertaling: ‘Waarlijk, aan Allah behoort wat van Hem is en hetgeen wat Hij geeft is van Hem en Hij heeft voor alles een tijd bepaald. Wees geduldig en vertrouw op Allah.’)
  • ‘A3thama Allahoe adjrak wa ah’sana a3zaa’ak wa ghafara limayyitik.’
    (Vertaling: ‘Moge Allah je beloning vermeerderen, de rouwperiode vergemakkelijken en de overledene vergeven.’)

Na de begrafenis

Wanneer de Islamitische begrafenis heeft plaatsgevonden gaat de familie verder met de rouw en wordt er gebeden. Tijdens de gebeden vragen ze om hun dierbare op te nemen in het paradijs.

9 veelgestelde vragen over een Islamitische begrafenis

  1. Vindt de begrafenis altijd binnen 24uur plaats?
    In de meeste gevallen wel, maar helaas lukt dit niet altijd vanwege bijvoorbeeld feestdagen en zondagen. 
  2. Mogen moslim vrouwen bij de begrafenis aanwezig zijn?
    Dat verschilt per familie. In Nederland is het steeds gebruikelijker dat Nederlandse moslima’s mee gaan naar het graf.
  3. Kunnen jullie de Islamitische uitvaart laten regelen door een mannelijke uitvaartondernemer?
    Ja, bij Uitvaartland zorgen we ervoor dat u, indien gewenst, geholpen kunt worden door een man.
  4. Wat geef je op een Islamitische begrafenis?
    In de islamitische begrafenisetiquette staat eenvoud centraal. Mooie witte bloemen symboliseren zuiverheid. Houd de rouwboeketten bescheiden.
  5. Wat moet je doen als een Islamitisch iemand is overleden?
    De Islam zegt hierover: Voor het lichaam moet men respect hebben in overeenstemming met het respect dat men voor de levende heeft. Het lichaam moet zo veel mogelijk met rust worden gelaten.
  6. Wat mag je niet tijdens rouwperiode islam?
    Verdriet is prima en huilen is toegestaan, maar het is wel belangrijk dat emoties niet helemaal de vrije loop krijgen. Moslims gaan ervan uit dat de geest of de ziel van de overledene nog in hun midden is, dus is het hun plicht om voorzichtig met hem of haar om te gaan.
  7. Wat zeg je als een Islamitisch iemand is begraven?
    Zodra iemand is doodverklaard, zegt men ‘Inna Lillahi wa inna ilayhi raji’un’. (vertaling: wij behoren tot Allah en tot Hem zullen we terugkeren.
  8. Hoe zeg je gecondoleerd in de islam?
    ‘Inna Lillahi wa inna ilayhi raji’un. Vertaling: ‘Wij behoren tot Allah en tot Hem zullen we terug keren.
  9. Hoe lang mag je rouwen in de islam?
    De condoleanceperiode is bij moslims drie dagen. De totale rouwperiode bedraagt veertig dagen.
Filters