Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoek

Kosten as ophalen van een overledene

Kosten as ophalen overledene

Na de crematie van uw dierbare beslist u wat er moet gebeuren met de as. Het ophalen van as kost geld. Per crematorium verschilt het wat de kosten hiervan zijn. U kunt rekenen op zo’n 100 euro. Het is daarnaast belangrijk dat u bevoegd bent om de as op te halen. 

Kost het ophalen van as geld?

Ja, het ophalen van de as na een crematie kost geld. 

 • Heeft u een uitvaartondernemer die de uitvaart regelt? Dan zijn de kosten voor het ophalen van de as meestal verwerkt in de totale kosten van de uitvaart. Het exacte bedrag vindt u terug in de opgestelde offerte. 
 • Regelt u de uitvaart zelf? Dan betaalt u zelf de kosten van het ophalen van de as. Gemiddeld kost het ophalen van as 100 euro. 

Het is per crematorium afhankelijk of er extra kosten verbonden zijn aan het ophalen van de as. De kosten variëren door verschillende factoren, zoals de locatie, de uitvaartonderneming of aanvullende diensten.

kosten as ophalen

Wat kost het ophalen van een asbus?

De kosten van het ophalen van de as van de overledene verschillen. Dit heeft te maken met de asbestemming waarvoor u kiest. Als u ervoor kiest om de as zelf op te halen bij het crematorium, dan krijgt u de as in een asbus. De asbus is een zwarte pvc koker of een askist. De prijs voor het ophalen van de as is afhankelijk van het crematorium. Bij sommige crematoria zit de prijs altijd inbegrepen bij de uitvaart, terwijl bij andere de kosten gemiddeld 100 euro zijn. Mocht u de as in twee of meer verschillende kokers willen, dan zijn hier extra verwerkingskosten aan verbonden.

Zijn de kosten voor het ophalen van as overal hetzelfde?

Nee, de kosten voor het ophalen van as verschillen per crematorium. Het is verstandig om altijd zelf na te gaan of dit bij het uitvaartpakket zit of dat deze los worden berekend door het crematorium. In de prijslijst van het crematorium staat aangegeven wat de kosten zijn voor het ophalen van de as. 

Kosten ophalen van as gedekt door een uitvaartverzekering

Normaliter worden de kosten van het ophalen van de as gedekt door de uitvaartverzekering. Dit verschilt per uitvaartverzekering en hangt af van het type dekking.

 • Bij een naturaverzekering is het vaak zo dat de uitvaartverzekeraar zelf de kosten van het ophalen van de as regelt met de uitvaartonderneming. 
 • Bij een kapitaalverzekering kunnen de kosten voor het ophalen van de as worden vergoed op basis van de verzekerde som. Het is hierbij wel belangrijk om de polisvoorwaarden te controleren, om in te zien of dit is opgenomen in de dekking. 

Informeer altijd vooraf over de dekking van de kosten voor het ophalen van de as bij uw uitvaartverzekeraar.

wat is de prijs van as ophalen

Wie mag de as van een overledene ophalen?

De overledene moet iemand hebben gemachtigd of er moet een opdrachtgever zijn. Alleen deze persoon mag de as ophalen bij het crematorium. Voor het ophalen van de as is een geldige legitimatie nodig om de identiteit vast te stellen. De opdrachtgever moet ook toestemming geven voor de asbestemming. Dit betekent dat er niet zomaar iets met de as kan worden gedaan, zonder dat de opdrachtgever hierover heeft mee besloten. Deze verantwoordelijkheid kan alleen worden overgegeven naar iemand anders via een officiële machtiging. Voor het overschrijven van de machtiging zijn extra kosten verbonden. 

Wanneer kunt u de as ophalen na een crematie?

Het is wettelijk gezien pas toegestaan om de as van de overledene op te halen vanaf dertig dagen na de crematie. Dit staat beschreven in de Wet op de lijkbezorging. Mocht u de as eerder dan deze maand willen meenemen naar het buitenland, dan moet u bij de officier van justitie om een ontheffing van de bewaartermijn vragen. Zonder deze ontheffing moet u dertig dagen wachten. 

De reden van deze termijn is opgesteld zodat:

 • nabestaande de tijd hebben om te bedenken wat zij met de as willen doen;
 • justitie de tijd heeft om eventueel onderzoek te doen. Bijvoorbeeld op het dna. 

Mocht u willen dat de as langer dan een maand blijft staan, dan kan de as in een asbus worden bijgezet in een algemene nis in het crematorium.

Hoe neemt u de as mee?

Voor het ophalen van de as moet u altijd een afspraak maken bij het crematorium. Heeft u ervoor gekozen om de as in de asbuis mee te nemen, dan krijgt u deze hierin aangeleverd. Bij sommige crematoria wordt de asbuis in een duurzame box geleverd. U krijgt de as op de door u gewenste manier mee van het crematorium. Dit kan in de standaard asbuis zijn, in een specifieke urn of verwerkt in een beeld of assieraad.  

Veelgestelde vragen:

 • Waarom moet as vier weken in een crematorium blijven?
  De as van de overledene moet vier weken in het crematorium blijven omdat dit wettelijk gezien verplicht is. Lees hier de de wettelijke mogelijkheden voor de as van de overledene.
 • Zijn de kosten lager als ik de as meteen na de crematie meeneem?
  Nee, de kosten zijn niet lager. Bovendien is het niet mogelijk, omdat het wettelijk verplicht is om de as dertig dagen in het crematorium te houden. Langer dan dertig dagen mag ook, dan betaalt u extra geld.

Reviews

Klanten beoordelen Uitvaartland.nl met een:

9.9

Johan groot

Uitvaartexpert Johan Verhofstadt

“Een uitvaart kan duizenden euro’s goedkoper voor dezelfde kwaliteit. Ik help u op afstand met het regelen van de uitvaart. “

Reviews uitvaartland

Hoe kunnen wij u helpen

U bereikt ons via onderstaand telefoonnummer of mailadres. Wij zijn 24 uur per dag telefonisch bereikbaar, ook in het weekend.

Filters