Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoek

Verjaardag overledene

Verjaardag van een overleden persoon

De verjaardag van een overledene kan een gevoelig onderwerp zijn om te benaderen. Men wil nabestaanden laten weten dat er aan hen gedacht wordt, zonder dat hen iets opgedrongen wordt. Iedereen gaat anders om met het rouwproces. Niet iedereen verlangt felicitaties of activiteiten. In dit artikel leest u over hoe u het best de verjaardag van een overledene aan kunt vliegen.

Verjaardag overledene; wat doe je op deze dag?

De behoeften van nabestaanden staan op deze dag voorop. Plan daarom ook nooit iets zonder overleg en verwacht niet te veel. Dit legt namelijk druk op nabestaanden om iets te ondernemen wat mogelijk niet goed voelt. 

Tips om de verjaardag van de overledene te vieren

 1. Herinneringen ophalen

Kom met vrienden en familie samen, thuis of op een speciale plek, om herinneringen op te halen. Dit kan door anekdotes te vertellen of door in fotoboeken te duiken. Op deze manier staan jullie allemaal weer stil bij de mooie momenten die de overledene heeft meegemaakt. Zo vieren jullie letterlijk het leven van deze persoon.

 1. Het graf bezoeken

Indien de persoon begraven is, of wanneer de as op een plek is uitgestrooid, kunt u deze plek bezoeken. Zo bent u (allen) samen met deze persoon op zijn of haar verjaardag. Ook dan kunt u herinneringen ophalen, of genieten van de tijd die u samen heeft.

 1. Een dag in het teken van de overledene

Organiseer een dag waarop alles in het teken staat van deze persoon. Regel het lievelingseten, draai zijn of haar favoriete muziek en draag zijn of haar favoriete kleur. Neem de lievelingsbloemen mee voor de nabestaanden. Als er een goed doel was wat verbonden is met de overledene, doneer dan geld aan dat goede doel of doe een dag vrijwilligerswerk.

 1. Aandacht voor de overledene

De verjaardag vieren van een overledene kan ook zonder al te veel poespas. Schrijf een brief aan de overledene, over mooie herinneringen en over het gemis. Dit draagt bij aan het rouwproces. Ook iets kleins als een kaarsje aansteken zorgt ervoor dat er weer even stilgestaan wordt bij deze persoon.

 1. Bezoek een speciale plek

Als er een plek is die erg speciaal was voor de overledene, bezoek dan met de nabestaanden deze plek. Maak hier een wandeling of kom even samen om stil te staan bij de verjaardag van de overledene.

Houd bij het realiseren van deze tips altijd rekening met de wensen van de nabestaanden. Mogelijk zijn grote groepen niet wenselijk en is het beter om alleen directe naasten uit te nodigen. Ook als nabestaanden de verjaardag niet op één van deze manieren willen vieren is dat oké. Soms is het verdriet nog te groot en pijnlijk om de verjaardag te vieren.

verjaardag overledene

Hoe feliciteer ik iemand met de verjaardag van een overledene?

Op een verjaardag vieren we gewoonlijk dat iemand een jaar ouder is geworden. De verjaardag van een overledene kan daarom in het teken staan van het vieren van de geleefde jaren van deze persoon. Haal herinneringen op in uw felicitatie. Spreek uit wat u zo waardeerde aan de overleden persoon. Op deze manier staat u samen met de nabestaanden stil bij mooie momenten in het leven van de overleden persoon. 

Het is belangrijk om vanuit uw hart te spreken. U kunt nabestaanden feliciteren door te zeggen: “gefeliciteerd met de verjaardag van [naam overledene]. Zijn/haar afwezigheid is voelbaar, maar de liefde net zo goed.”

Hoe wens ik iemand sterkte op de verjaardag van een overledene?

Spreek uit dat u aan de nabestaande(n) denkt. Benadruk dat het oké is om verschillende emoties te voelen op deze dag. Zeg bijvoorbeeld: “ik wil je sterkte toewensen op deze emotionele dag, ik hoop dat je de verjaardag van [naam overledene] herdenkt vol liefde van alle mooie herinneringen.”

Wat kan ik als nabestaande doen op de verjaardag van een overledene?

Het korte antwoord op deze vraag is: doe wat goed voelt. Er is geen goed of fout op deze emotionele dag. U hoeft aan geen enkele verwachting te voldoen.

Een paar ideeën:

 • Bezoek een plek waar u speciale herinneringen aan heeft. 
 • Sluit uzelf op en blader door alle foto’s die u van de overleden persoon heeft. 
 • Omring uzelf met al uw lieve vrienden en familie en vier het geluk dat deze persoon met zich meebracht.

Veelgestelde vragen

Wat zeg je tegen iemand die jarig is, maar rouwt?

Een jarige die in het rouwproces zit verdient passende benadering. Houd rekening met dit verlies door niet te uitbundig uit te pakken. Spreek uit dat u aan de jarige denkt en tegelijkertijd stilstaat bij het verlies wat diegene doormaakt. Een persoonlijke tekst is passender, omdat u deze precies af kunt stemmen op de situatie. Schrijf bijvoorbeeld: “Ik denk aan je op jouw verjaardag, waarop alle emoties er mogen zijn.”

Wat zeg je op de verjaardag van een overledene?

Laat weten dat u aan de overledene en de nabestaanden denkt door het volgende te zeggen:  

 • “Laten we de liefde vieren die we allen voor [naam overledene] voelen.”
 • “Ik wil je feliciteren met [naam overledene]. Ik hoop dat je het kan vieren op een manier die voor jou goed voelt.”
 • “Ik ben dankbaar voor alle liefde die [naam overledene] in ons leven bracht. Vandaag vieren we alles waar [naam overledene] voor stond en alles wat hij/zij was.”

Hoe steun ik iemand op de geboortedag van de overledene?

Los van het vinden van de juiste woorden zijn er meer manieren om nabestaanden te troosten. Stel voor om samen de dag te spenderen. Hier hoeven geen speciale activiteiten aan vast te zitten. Nabestaanden kunnen het al fijn vinden om niet alleen te zijn op deze emotionele dag. De geboortedag van een overledene is een moment om stil te staan bij mooie herinneringen. Bespreek de manieren waarop deze persoon verschillende levens mooier heeft gemaakt.

Wat stuur ik iemand op de verjaardag van een overledene?

Naast het sturen van een persoonlijk bericht of kaart, kunt u ook een mooi troostboeket sturen. Daarnaast is het dragen van een assieraad een prachtig gebaar. Op deze manier is de overleden persoon altijd dichtbij.

Reviews

Klanten beoordelen Uitvaartland.nl met een:

9.9

Johan groot

Uitvaartexpert Johan Verhofstadt

“Een uitvaart kan duizenden euro’s goedkoper voor dezelfde kwaliteit. Ik help u op afstand met het regelen van de uitvaart. “

Reviews uitvaartland

Hoe kunnen wij u helpen

U bereikt ons via onderstaand telefoonnummer of mailadres. Wij zijn 24 uur per dag telefonisch bereikbaar, ook in het weekend.

Filters