Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoeken

Beschilderen van een doodskist

Het verlies van een dierbare is een van de meest emotionele en uitdagende momenten in ons leven. Een begrafenis of crematie is een mooie manier om afscheid te nemen van deze dierbare. Een van de manieren waarop u dit kunt doen, is door de doodskist te beschilderen. Daarmee geeft u een persoonlijk tintje aan het afscheid. 

Waarom een doodskist beschilderen?

Een doodskist beschilderen kan een therapeutische en creatieve manier zijn om uw gevoelens te uiten en uw dierbare te eren. Het stelt u in staat om de kist te personaliseren en herinneringen te delen met vrienden en familie. 

Waarom een uitvaartkist beschilderen?

 • Een uniek gedenkteken: Door de kist te beschilderen, maakt u een uniek gedenkteken dat de persoonlijkheid, hobby’s of passies van uw dierbare weerspiegelt.
 • Een laatste groet: Het beschilderen van de kist kan een manier zijn om een laatste groet te brengen aan uw geliefde. U kunt afbeeldingen, teksten of symbolen toevoegen die een speciale betekenis hebben.
 • Troost en afleiding: Het creatieve proces van schilderen kan daarnaast ook troost en afleiding bieden tijdens een moeilijke periode. Het helpt bij het verwerken van emoties.

Hoe beginnen met beschilderen?

Het beschilderen van een doodskist kan een betekenisvolle en waardevolle ervaring zijn. 

Hier zijn enkele stappen om te beginnen:

 1. Koop de juiste materialen: Zorg ervoor dat u verf en penselen van goede kwaliteit gebruikt. Het is belangrijk dat de verf duurzaam is en bestand is tegen de weersinvloeden als de kist buiten wordt gebruikt.
 1. Maak een ontwerp: Voordat u begint te schilderen, kunt u een schets maken van het ontwerp dat u in gedachten heeft. Dit helpt u om een duidelijk beeld te krijgen van wat u wilt bereiken.
 1. Gebruik betekenisvolle symbolen: Overweeg om symbolen, afbeeldingen of citaten toe te voegen die betekenisvol waren voor uw dierbare. Dit kan een persoonlijke touch geven aan de kist.
 1. Vraag om hulp: Beschilderen kan een tijdrovende taak zijn, dus aarzel niet om vrienden en familie om hulp te vragen. Samenwerken aan het ontwerp kan ook emotionele steun bieden. Dit geldt ook voor kinderen. Ook zij kunnen helpen en dit kan tevens helpen bij hun rouwverwerking.
 1. Neem de tijd: Er is geen haast bij het beschilderen van de kist. Neem de tijd die u nodig heeft en laat de verf goed drogen voordat u verder gaat.

Tips voor het beschilderen van een doodskist

Hier zijn enkele tips om u te helpen bij het beschilderen van een doodskist:

 • Kies de kleuren zorgvuldig: Overweeg het gebruik van kleuren die passen bij de persoonlijkheid van uw dierbare of die een specifieke betekenis hebben.
 • Binnenkant kan ook geschilderd worden: U kunt ook de binnenkant van de kist schilderen of bekleden met stof om het nog persoonlijker te maken.
 • Vraag om toestemming: Als de kist wordt gebruikt voor een begrafenis of crematie, zorg er dan voor dat u toestemming krijgt van de begrafenisondernemer en volg eventuele richtlijnen.
 • Onderhoud: Als de kist buiten wordt gebruikt, zorg er dan voor dat de verf beschermd is tegen de elementen, bijvoorbeeld door vernis aan te brengen.
 • Leg uw emoties erin: Laat uw gevoelens de vrije loop tijdens het beschilderen. Dit is een kans om uw liefde en respect te uiten.

Een gedenkwaardig afscheid

Het beschilderen van een doodskist kan een intieme en liefdevolle manier zijn om afscheid te nemen van uw dierbare. Het stelt u in staat om uw gevoelens te uiten en herinneringen te delen. Het is een creatieve daad van liefde en respect die het afscheid persoonlijk en gedenkwaardig maakt. Neem de tijd, wees geduldig en laat uw hart spreken terwijl u de laatste eer bewijst aan uw geliefde.

Uitvaartkist personaliseren

Een uitvaartkist persoonlijk maken met verf of stiften is iets wat voor kinderen en volwassenen fijn is om te doen. Hiermee kunnen ze een persoonlijk tintje of een boodschap meegeven aan de overledene. Bekijk hier al onze producten waarmee u een kist persoonlijk kunt maken.

 

 

Geschreven door:

Foto van Johan Verhofstadt

Johan Verhofstadt

Uitvaartexpert Johan Verhofstadt is al sinds 2014 dé uitvaartondernemer voor geheel Nederland. Hij staat op een ongekunsteld, persoonlijk en altijd respectvolle manier nabestaanden bij. Hij helpt bij het realiseren van een uitvaart volledig naar de persoonlijke wensen van de overledene en rekening houdend met het beschikbare budget.
doodskist beschilderen

Andere berichten

Wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat?
Wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat? Misschien heeft u al enkele woorden in uw hoofd. Het kan ook zijn dat u dit moeilijk vind. Begrafenissen zijn emotioneel en verdrietig. Woorden schieten vaak tekort. Toch kunnen de juiste woorden een rouwende enorm veel troost bieden. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag 'wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat?’ Ook de vragen ‘wanneer zeg je gecondoleerd?’ en ‘wat zeggen tegen iemand die rouwt?’ komen aan bod.
Urn-naar-buitenland-scaled
Mag je een urn meenemen naar het buitenland? Bijvoorbeeld om de as te verstrooien in het buitenland?
Bloemen bij overlijden
Wanneer iemand binnen uw familie, directe omgeving of vriendenkring overlijdt, is het verdriet groot. Bloemen kunnen helpen bij de rouwverwerking. Maar welke bloemen kiest u?
Filters