Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoeken

Bloemen bij overlijden

Wanneer iemand binnen uw familie, directe omgeving of vriendenkring overlijdt, is het verdriet groot. En het is ook goed om het verdriet er gewoon te laten zijn. Toch is er ook aandacht nodig voor de zaken die u op korte termijn wilt regelen. Eén van die onderdelen is het kiezen van bloemen bij overlijden. We delen graag met u welke bloemen favoriet zijn, welke etiquette geldt, maar ook waarom bloemen soms niet gewenst zijn.



 

Welke bloemen bij overlijden kiezen? Een handige gids

Bloemen horen bij emotionele momenten. U geeft ze zowel bij blije als verdrietige of andere bijzondere gebeurtenissen. De ontvanger voelt zich door rouwbloemen gesteund. Een kist of een grotere ruimte waarin de overledene ligt, voelt zoveel prettiger aan met bloemen. Het is als het ware een bewijs van waardering voor het leven dat diegene geleefd heeft. 

 

Bloemen bij overlijden kiezen hoeft niet moeilijk te zijn. Maak het vooral niet zwaarder dan het is. U weet bijvoorbeeld wat de favoriete bloem van de overledene is (orchidee) en laat hier een rouwboeket van samenstellen. Weet u de lievelingsbloem niet? Dan is de plek waar iemand graag naartoe op vakantie gaat (Zuid-Frankrijk met lavendelvelden) of de eigen tuin met bepaalde bloemen (hortensia’s of dahlia’s) een mooie start.

 

Bloemen met bijzondere betekenis

Niet iedereen staat erbij stil, maar er zijn ook bloemen die iets een speciale of symbolische betekenis hebben:

  • de agapanthus met zijn stevige stengel en sierlijke blauwe of witte bloempjes straalt kracht, trots en liefde uit
  • de roos is bij uitstek de bloem der liefde, in welke kleur dan ook
  • de gladiool is een teken van kracht
  • de zonnebloem is het symbool voor bewondering
  • in de winter is de amaryllis een favoriet die betovering en eindeloze schoonheid uitstraalt
  • en rouwboeketten waarin klimop is verwerkt staan voor eeuwige verbondenheid

 

Bloemen begrafenis etiquette en culturele verschillen

Elke cultuur heeft zijn eigen gewoonten. Wilt u in onze multiculturele samenleving een rouwboeket samenstellen en rekening houden met de cultuur van de overledene? Denk dan aan de volgende etiquette voor een rouwboeket: 

  • De Islam houdt uitvaarten graag eenvoudig. Het draait veel meer om steun voor de familie en bloemen spelen daarom een minder nadrukkelijke rol. Wilt u toch graag bloemen bij overlijden geven? Dan wordt het gewaardeerd als de bloemen wit van kleur zijn. Dit staat voor respect en reinheid. Ook houdt u het rouwboeket rustig in plaats van zeer uitbundig.
  • Ook het boeddhisme kiest voor witte bloemen bij rouw en rood is bijvoorbeeld zeer ongepast.
  • De Hindoestaanse cultuur gaat juist wel voor kleur en een uitvaart met bloemen. Favoriet zijn lotus, jasmijn en goudsbloemen vanwege hun teken van reinheid en spiritualiteit. Ook hier is eenvoud van het rouwboeket gewenst.
  • Zoekt u bloemen voor een Surinaamse uitvaart? De etiquette is hier wat vrijer. Uw bloemen mogen kleurrijk zijn, maar ook witte bloemen passen. 

Bloemen bij overlijden – anders dan anders

Standaard kiest u voor een rouwboeket of rouwkrans. Kiest u liever voor iets anders? Kies dan voor een bloemstuk in een bepaalde vorm. 

Een aantal voorbeelden:

  • voor een hondenliefhebber zijn er hondenmandjes of de eet- en drinkbakken die met bloemen gevuld kunnen worden
  • voor een garagemonteur zijn er allerlei auto-onderdelen of gereedschappen die u met één of meerdere bloemen versiert (een stuur, een klein olievat, eventueel aangevuld met een persoonlijke boodschap)
  • een statige uitvaart verfraait u met een chique staand boeket of een Biedermeier bloemstuk
  • en een rustiek mandje met bloemen past bij kinderen of natuurliefhebbers

Bloemen bij overlijden: met of zonder lint?

Een lint is bij een rouwboeket niet verplicht. U bent hierin geheel vrij. Sommigen vinden het fijn om nog een laatste groet of wens mee te geven. Anderen kiezen voor een spreuk of tekst die de relatie met de overledene typeert. 

Voorbeelden van teksten voor linten:

    • kort, maar krachtig: Tot ziens (met de naam van de overledene) of Liefs (met daarachter uw naam of de namen van uw gezinsleden)
    • uitgebreid en officieel: Onze wegen scheiden, maar in ons hart leef je eeuwig voort.
  • uitgebreid en iets persoonlijker: Lieve Papa, we missen je en we zullen goed voor mama zorgen …

 

Welke bloem mee naar begrafenis nemen?

Behalve een rouwboeket is er ook nog de losse bloem. Deze bloem kiest u op basis van de bloemen die u eventueel als officieel bloemstuk voor de begrafenis heeft gekozen. Ook een hele andere bloem is echter mogelijk. Of u past zich aan de wensen van de familie aan als men vraagt of iedereen dezelfde bloem mee wil nemen naar de uitvaart. 

Welke bloemen bij condoleance i.p.v. uitvaart?

Condoleance bloemen hoeven niet af te wijken van de bloemen bij overlijden tijdens de uitvaart. Wel is het troostboeket of bloemenarrangement vaak iets ingetogener, omdat ze niet in een grote ruimte zoals die bij de begrafenis een plek krijgen. Condoleance bloemen stuurt u rechtstreeks naar het adres van de dierbaren van een overledene.

Vergeet de rouwkaart niet!

Bloemen of geen bloemen, een teken van leven biedt de mensen die achterblijven altijd steun. Een kaart is daarom gepast en het is vaak niet de kaart zelf die een troostend effect heeft. Het gaat namelijk om de tekst die u aan de binnenkant schrijft. 

Haal voor uw tekst voor de rouwkaart inspiratie uit:

  • persoonlijke herinneringen van u met de overledene: etentjes, vakanties, carpoolmomenten
  • de favoriete film, acteur of schrijver met passende woorden
  • een gedicht dat troost en verlichting biedt in tijden van rouw

Eventueel vult u de rouwkaart en tekst aan met tekeningen van kinderen of uw favoriete foto van de overledene. 

Is er een verschil: bloemstuk voor crematie of begrafenis?

U hoeft geen verschil aan te brengen tussen een crematie bloemstuk of een begrafenis boeket. Vooral de plek van de bloemen na het afscheid speelt een rol. Bij de begrafenis komen de bloemen na de dienst op het graf te liggen, terwijl daar bij een crematie geen ruimte voor is. Vaak neemt de familie bij crematie – net als bij de begrafenis – de bloemen mee naar huis.

Wanneer zijn bloemen niet gepast bij een uitvaart?

Er zijn twee belangrijke redenen wanneer rouwboeketten geen rol bij een uitvaart spelen:

  1. de cultuur 
  2. de nadrukkelijke wens van de overledene of familie

Als bloemen niet tot de traditie van een cultuur behoren, wilt u deze traditie eren en niet aan uw eigen gewoonten voorrang geven. Wilt u weten wat u bij een andere dan uw eigen cultuur wel kunt doen? Neem dan contact op met familie of de directe omgeving van deze persoon. Zo voorkomt u situaties die voor beide partijen bij het afscheid voor schaamte of andere ongemakken zorgen. 

De tweede reden om geen bloemen mee te nemen, is als iemand duidelijk aangeeft geen bloemen bij de uitvaart te willen. Soms is er wel een alternatief, zoals een donatie aan een goed doel. 

Kortom: hoe bloemen overlijden verzachten 

Bij overlijden bloemen geven, is van alle tijden. Toch zijn er nadrukkelijke culturele verschillen waarmee u rekening wilt houden. Wanneer het geen eigen familie of vrienden betreft, checkt u daarom altijd wat gepast is. U uit uw troost op meerdere manieren dan alleen met bloemen.

Veelgestelde vragen

    1. Welke bloem geef ik als iemand overleden is? Favoriet zijn rozen, zonnebloemen, gladiolen, anjers en lelies of de lievelingsbloem van de overledene.
    2. Welke bloem staat voor afscheid? Chrysanten, lelies en rozen in de kleur wit zijn populaire bloemen voor rouwboeketten. 
    3. Waar leg ik het bloemstuk bij een crematie neer? Tijdens de afscheidsdienst (voor het cremeren zelf) legt u het bloemstuk rond de kist. Kleine rouwboeketten of losse bloemen legt u soms – als de familie dit nadrukkelijk wenst en aangeeft – in de kist.
    4. Wat gebeurt er met mijn bloemen na de uitvaart? Na de uitvaart gaan bloemen meestal met de familie mee naar huis. Zijn er te veel rouwboeketten om ze allemaal thuis een plek te geven? Dan zijn woon-zorgcentra een vaak gekozen locatie voor boeketten die niet mee naar huis gaan.

Geschreven door:

Foto van Femke Koning

Femke Koning

Femke Koning is een bevlogen schrijver met meer dan 10 jaar ervaring. Met een vlotte pen zorgt ze ervoor dat lastige onderwerpen makkelijk te lezen zijn. Van persoonlijke verhalen tot diepgaande interviews en inhoudelijke financiële stukken. Haar artikelen inspireren, informeren en zetten aan tot nadenken.
Bloemen bij overlijden

Andere berichten

gezin chris bergstrom
Vandaag spraken we Chris Bergström, (37 jaar). Chris is bekend als voormalig sidekick van Radio 538 met Wietze de Jager. Daarnaast is hij onderdeel van de succesvolle Man man man de podcast die hij samen met Domien Verschuuren en Bas Louissen heeft. Chris verloor bijna 11 jaar geleden zijn moeder. We vragen hem naar zijn herinneringen en hoe hij moederdag nu beleeft.
Begrafenis mand
Een begrafenis mand kiezen als alternatief voor een kist? Wanneer u een laatste rustplaats moet vinden voor uw dierbare, is dat een lastige keuze. Steeds vaker zoeken mensen naar een duurzame en milieuvriendelijke optie. Een begrafenis mand biedt een respectvolle manier om afscheid te nemen. En dat terwijl er gebruik wordt gemaakt van milieuvriendelijke materialen. In dit artikel gaan we dieper in op wat een wilgenmand voor de uitvaart is. Ook leest u meer over de voordelen hiervan.
doodskist maken
Staat u voor de moeilijke taak om een uitvaart te regelen? Of bent u gewoon benieuwd hoe..
Filters