Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoek

Begrafenis kleding

Het is voor velen lastig om te bepalen wat een gepaste outfit is voor een uitvaart. Zwart staat over het algemeen bekend als de kleur van rouw, maar is dit nog altijd de standaard? Belangrijk is om te voldoen aan de wensen van de nabestaanden. Gelukkig zijn er voor elke dresscode genoeg kleding opties die u kunt kiezen.

Welke kleding draagt u bij een begrafenis?

Wat draagt u naar een uitvaart? De invulling van het afscheid verschilt per uitvaart. De emotionele lading van een begrafenis vraagt om het stilstaan bij het uitzoeken van een gepaste outfit. Er wordt van u verwacht dat u zich respectvol kleedt. Dit houdt mogelijk in dat de kleren die u draagt sober zijn en niet te veel aandacht opeisen. 

De volgende kleuren zijn gebruikelijk wanneer er geen dresscode is gecommuniceerd:

 • Donkerblauw
 • Zwart
 • Donker- of lichtgrijs 
 • Bruin
 • Donkergroen 

Tegenwoordig wordt er veel moeite gestoken in het personaliseren van een uitvaart. De hoeveelheid mogelijkheden aan doodskisten en rouwauto´s laten zien dat men niet standaard de sobere weg kiest. Mogelijk heeft de overledene een wens uitgesproken voor een andere specifieke dresscode. Dit zal dan op de uitnodiging vermeld worden. Een begrafenis kan ook hét moment zijn om stil te staan bij alle mooie dingen die de overledene mee heeft gemaakt. Vier het leven van deze persoon door deze verhalen te vertellen en door uw mooiste, meest fleurige kleren aan te doen naar de begrafenis.

Iedere uitvaart is anders. Het is belangrijk om rekening te houden met de wensen van de directe nabestaanden. Mogelijk zijn religie en cultuur belangrijk voor hen. Neemt dit mee bij het uitkiezen van een outfit. Als u hier niet in thuis bent, kunt u altijd andere genodigden om advies vragen. In de uitnodiging wordt soms aangegeven welke kledingstijl er van gasten verwacht wordt.

Begrafenis kleding voor mannen

Wanneer de dresscode formeel en sober is, kiezen mannen veelal voor een mooi pak met eventueel een stropdas. Stem de kleur van dit pak af op de wensen van de nabestaanden. Een colbert is zeker geen must. Vooral op de warme dagen is het ongemakkelijk om die extra laag aan te trekken. Een donkere pantalon met een mooi overhemd zorgt samen voor een nette en gepaste outfit. Als u liever geen overhemd draagt is een nette trui of polo op een bijpassende broek ook een goede optie. 

Mogelijke combinaties voor heren zijn: 

 • Een donkere coltrui op een pantalon
 • Een driedelig pak met donkere loafers
 • Een net overhemd op een chino
begrafenis kleding man

Begrafenis kleding voor vrouwen

Het maakt in principe niet uit of u kiest voor een jurk, een mantelpak of een jumpsuit. Zorg ervoor dat de jurk niet te kort is en een bovenstuk niet te diep uitgesneden is. 

Mogelijke combinaties voor dames zijn:

 • Een zwarte jumpsuit met zwarte loafers
 • Een jurk in een sobere kleur met bijpassende nette laarzen 
 • Een donkergrijs broekpak met hakken in dezelfde kleur
 • Een nette blouse op een pantalon
 • Een neutraal shirt met een net vestje op een rok in een bijpassende kleur

Tenzij anders is aangegeven is het aan te raden om voor deze sobere opties te gaan. Als kleurrijke outfits wel gewenst zijn, kunt u alsnog voor een van deze outfits kiezen. Verwerk dan uw favoriete kleur erin of ga voor een fleurig printje.

Begrafenis kleding voor kinderen

Stem ook de kleding van de kinderen af op de wensen van de overledene of de nabestaanden. Houd er rekening mee dat een uitvaart extra spannend kan zijn voor kinderen. Vermijd daarom kleding die oncomfortabel zit. Kies voor nette kleding in neutrale kleuren en vermijd heftige printjes en teksten. Kies voor meisjes een net jurkje en voor jongens een broek en een shirt in neutrale kleuren.

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kan het ook fijn zijn om items mee te nemen waar de kinderen in stilte mee bezig kunnen zijn. Een begrafenis duurt mogelijk te lang voor kinderen om stil te zitten. Om te voorkomen dat andere genodigden gestoord worden is een boekje mogelijk een uitkomst. 

Wat is de dresscode op een uitvaart?

De dresscode op een uitvaart is afhankelijk van de invulling van het afscheid die de overledene of nabestaanden wensen. Wanneer er geen dresscode gecommuniceerd wordt, is een sobere outfit de meest veilige keuze. Van oudsher wordt zwart in onze westerse cultuur geassocieerd met rouw en wordt daarom veel gedragen bij uitvaarten. Tegenwoordig zijn kleuren als donkerblauw, grijs en bruin ook goede, neutrale opties. In andere culturen, zoals in delen van Azië, is wit de kleur van rouw. 

De dresscode kan echter ook een specifieke wens zijn van de overledene of de nabestaanden. Soms is dit een thema en soms verwacht men u in uw favoriete outfit. Ook kan de lievelingskleur van de overledene een rol spelen in de dresscode. 

Een dresscode wordt gekozen met bepaalde overwegingen. Om de gelegenheid luchtiger te maken, kan het dat er “kom zoals je bent” op de uitnodiging staat. Een sobere, zwarte outfit is in dat geval geen must. Trek dan vooral kleding aan waarin u zich fijn voelt. 

Welke kleding draag je in de zomer tijdens een uitvaart?

Het is begrijpelijk dat u bij hoge temperaturen liever geen volledig pak aan wil trekken. Kies voor een luchtigere outfit die nog altijd respect toont en voldoet aan de wensen van nabestaanden. Vrouwen kunnen dan kiezen voor een lange jurk met ballerina’s of hakken. Voor mannen is een luchtig overhemd op een donkere broek een goede optie, of een nette polo op een linnen broek. 

Materialen spelen een grote rol in het comfort op warme dagen. Linnen en satijn zijn goede opties om een koele, comfortabele outfit samen te stellen. Dan kunt u nog steeds kiezen voor sobere kleuren, indien dit van u verlangd wordt door de nabestaanden. In de zon is het extra warm om zwart te dragen. Kies dan voor donkerblauw of donkergroen.

Nette uitvaart kleding vrouw

Algemene do’s en dont’s 

 • Geen enkele uitvaart is hetzelfde en voorschriften gelden dan ook niet altijd. Bepaalde overwegingen dienen echter altijd in acht genomen te worden om respect te tonen voor de gelegenheid.
 • Het is belangrijk om stil te staan bij uw voorkomen. Zo toont u respect voor de overledene en de nabestaanden. Underdressed verschijnen op een uitvaart is dus een no-go.
 • Tenzij anders aangegeven is, zijn petjes en mutsen geen gebruikelijke accessoires. Het is namelijk respectvol om hoeden en petten af te zetten in dergelijke situaties.
 • De dont’s vervallen wanneer nabestaanden aangeven dat het toegestaan is om aan te trekken wat u zelf wil. Bent u toch niet zeker over uw kledingkeuze
 • Vraag dan om advies aan de uitvaartonderneming of andere nabestaanden.

Veelgestelde vragen

Kan een spijkerbroek naar een uitvaart?
Dit is afhankelijk van de wens van de nabestaanden of de overledene. Wanneer de standaard dresscode geldt is het af te raden om een spijkerbroek te dragen. Een pantalon of lange rok zijn in dat geval betere opties. Sommige nabestaanden geven aan dat het dragen van een spijkerbroek wel gepast is. Dan kunt u een spijkerbroek combineren met bijvoorbeeld een mooi overhemd. 

Welke schoenen dragen tijdens een uitvaart?
Geklede herenschoenen, hakken en loafers zijn meestal geschikt om uw outfit compleet te maken. Deze klassieke schoenen kunnen namelijk worden gecombineerd met een zowel een maatpak, als met een casual outfit. Kies voor schoenen in donkere kleuren zoals bruin, zwart, grijs, donkergroen of donkerblauw. Vermijd het dragen van sneakers en slippers. Deze worden gezien als informeel en horen daarom meestal niet thuis op een uitvaart. Ze zijn wel de juiste keuze wanneer de dresscode hierop aansluit. 

Reviews

Klanten beoordelen Uitvaartland.nl met een:

9.9

Begrafenis outfit voorbeelden

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van kleding die u tijdens een begrafenis of crematie aan kunt doen.

begrafenis kleding man
kleding begrafenis man
crematie kleding man
kleing uitvaart heren
uivaart kleding man
begrafeniskleding
begrafenis outfit vrouw
outfit begrafenis vrouw
Nette uitvaart kleding vrouw
kleding begrafenis vrouw
begrafenis kleding vrouw
uitvaartkleding kind
Filters