Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoek

Zijn begrafeniskosten aftrekbaar?

Zijn begrafenis kosten aftrekbaar? Dat is iets wat veel mensen zich afvragen. Het verlies van een dierbare is niet alleen emotioneel zwaar. Het kan ook financiële zorgen met zich meebrengen. De fiscale regels zijn vaak vrij complex. In dit artikel gaan we dieper in op tot hoeverre begrafeniskosten aftrekbaar in 2024 zijn en welke kosten niet aftrekbaar zijn. 

 

Welke begrafeniskosten zijn aftrekbaar?

Niet alle begrafeniskosten zijn aftrekbaar.  Hieronder hebben wij een overzicht voor u, zodat u weet welke begrafeniskosten aftrekbaar zijn in 2024:

 • Kosten voor de uitvaartdienst
  Begrafeniskosten die aftrekbaar zijn, zijn de kosten voor de uitvaart zelf. Deze kosten zijn  inclusief de huur van de ruimte, de kosten voor een spreker of geestelijke begeleiding met uitvaartmuziek.
 • Kosten voor de begraafplaats of crematie
  De kosten voor de begraafplaats, grafrechten, grafsteen of crematiekosten kunnen aftrekbaar zijn.
 • Kosten voor rouwkaarten en advertenties
  Uitgaven voor het drukken en verzenden van rouwkaarten en het plaatsen van overlijdensberichten in kranten of online platforms kunnen ook aftrekbaar zijn.
 • Kosten voor vervoer
  Het rouwvervoer van uw dierbare alsook het vervoer van nabestaanden naar de uitvaartlocatie kan aftrekbaar zijn.
 • Kosten voor begrafenis kleding
  Soms zijn de kosten voor begrafenis kleding ook aftrekbaar. Goed om te weten, is dat de aftrekbaarheid van o.a. deze kosten afhankelijk is van de huidige belastingregels. Daarom is het wel aan te raden een belastingadviseur in te zetten. Zo weet u zeker of de begrafeniskosten aftrekbaar zijn.

Welke uitvaartkosten zijn niet aftrekbaar?

Sommige begrafeniskosten zijn aftrekbaar. Toch zijn er ook kosten die niet in aanmerking komen voor belastingaftrek. Hieronder hebben wij een lijst voor u met niet-aftrekbare kosten:

 • Kosten voor bloemen
  De uitgaven voor rouwbloemen en kransen worden gezien als persoonlijke uitgaven en zijn daarom niet aftrekbaar.
 • Kosten voor de catering
  De kosten voor eten en drinken tijdens de uitvaart worden gezien als persoonlijke uitgaven en is daardoor niet aftrekbaar.
 • Kosten voor grafonderhoud
  De lopende onderhoudskosten voor het graf of de gedenkplaats van uw dierbare zijn niet aftrekbaar.
 • Kosten voor herinneringsobjecten
  Uitgaven voor herinneringsobjecten zoals urnen, sieraden met as of andere gedenkartikelen vallen niet onder aftrekbare kosten.
 • Administratiekosten
  De notaris- en advocaatkosten zijn niet aftrekbaar als begrafeniskosten. Wel kunnen ze onder andere fiscale regels vallen.

  Doordat er best wat kosten niet fiscaal aftrekbaar zijn, is het belangrijk om alle gewenste uitgaven tijdens de crematie zorgvuldig op een rij te zetten. Zo weet u zeker wat u zelf betaalt en wat aftrekbaar is.

Zijn begrafeniskosten aftrekbaar als er een uitvaartverzekering is?

Veel mensen sluiten een uitvaartverzekering af. Zo kunnen ze de financiële lasten van een begrafenis of crematie dekken. Is een begrafenis dan nog steeds aftrekbaar? Het antwoord hierop is ‘nee’. Als een uitvaartverzekering de kosten voor de uitvaart op zich neemt, betalen de nabestaanden deze kosten niet. Daarom zijn de kosten niet aftrekbaar. De verzekering verzorgt het financiële gedeelte. Hierdoor is er bij de nabestaanden geen sprake van aftrekbare kosten voor de belastingaangifte.

We raden wel aan om goed te controleren hoe de uitkering van de verzekering geregeld is.
Stel dat er slechts een bepaald bedrag wordt uitgekeerd aan de nabestaanden en deze de uitvaartkosten betalen, dan kunnen bepaalde kosten nog wel aftrekbaar zijn. Raadpleeg altijd een belastingadviseur als u met zo’n specifieke situatie te maken heeft.  Hij of zij kan u precies vertellen welke begrafeniskosten aftrekbaar zijn in 2024.

Het kan best lastig zijn om de weg te vinden in de diverse soorten informatie. Maar met de juiste informatie en begeleiding weet u zeker dat u straks geen zorgen meer heeft omtrent de financiële kant van de uitvaart.

Geschreven door:

Picture of Femke Koning

Femke Koning

Femke Koning is een bevlogen schrijver met meer dan 10 jaar ervaring. Met een vlotte pen zorgt ze ervoor dat lastige onderwerpen makkelijk te lezen zijn. Van persoonlijke verhalen tot diepgaande interviews en inhoudelijke financiële stukken. Haar artikelen inspireren, informeren en zetten aan tot nadenken.
rieten uitvaartmand - Sereen

Andere berichten

doodskist maken
Staat u voor de moeilijke taak om een uitvaart te regelen? Of bent u gewoon benieuwd hoe..
Crematie met of zonder kist
Een crematie met of zonder kist kiezen? Wanneer u afscheid neemt van een dierbare, is dit een persoonlijke en emotionele aangelegenheid. U moet keuzes maken die best lastig zijn. Een van de keuzes die u als nabestaande heeft, is of de overledene wordt gecremeerd met of zonder doodskist. Dit geldt ook voor begraven. Hoewel er traditioneel vaak een kist wordt gebruikt, kiezen steeds meer mensen voor alternatieven. Deze alternatieven passen bij hun persoonlijke of religieuze overtuigingen. Ook ecologische overtuigingen spelen een steeds grotere rol. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden die er zijn rondom een crematie met of zonder kist.
Assieraad pilaar met 3 steentjes
Het verlies van een dierbare brengt veel verdriet met zich mee. Het verwerken van as in een sieraad is een steeds populairdere manier om een overleden dierbare dichtbij te houden.
Filters