Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoek

Crematorium Alkmaar beste en goedkoopste van kop Noord-Holland

Alkmaar, 18 april 2024
Ruim 68 procent van de Nederlanders kiest inmiddels voor cremeren, maar de kosten
en de kwaliteit van crematoria blijken nogal te verschillen. Dit blijkt uit onderzoek van
Uitvaartland.nl onder de 5 crematoria uit de kop van Noord-Holland.

Eenvoudige crematies

Het onderzoek van Uitvaartland.nl toont aan dat het prijsverschil tussen het goedkoopste en
duurste crematorium voor stille crematies (crematie zonder gebruik van faciliteiten en zonder
begeleiding van nabestaanden) €90 bedraagt. Het goedkoopste crematorium staat in
Alkmaar. Een stille crematie kost daar €685, terwijl de crematoria in Heerhugowaard,
Purmerend en Hoorn daar € 775,- voor rekenen. “Een stille crematie is overal hetzelfde en
daarom zou hier eigenlijk geen prijsverschil in moeten zitten”, aldus Leon Schouten van
Uitvaartland.nl.

Crematoria (Stille crematie)

Prijs

Crematorium Alkmaar

€ 685,-

Crematorium Schagen

€ 760,-

Crematorium Heerhugowaard

€ 775,-

Crematorium Purmerend

€ 775,-

Crematorium Hoorn

€ 775,-

Crematies met gebruik van de aula

Voor crematies met gebruik van de aula varieerde het prijsverschil tussen het goedkoopste en duurste crematorium in de kop van Noord-Holland €170. Het crematorium in Hoorn biedt de goedkoopste optie aan voor €1445, terwijl Crematorium Purmerend de duurste optie heeft voor €1615.

Crematoria (crematie met gebruik aula)

Prijs

Aantal minuten aula gebruik

Crematorium Hoorn

€ 1.445

30

Crematorium Heerhugowaard

€ 1.510

30

Crematorium Alkmaar

€ 1.525

45

Crematorium Schagen

€ 1.575

30

Crematorium Purmerend

€ 1.615

60

Kwaliteit van de crematoria

Uitvaartland bekeek naast de prijzen ook de gemiddelde cijfers van de Google reviews van de 5 crematoria uit de kop van Noord-Holland. Hieruit bleek dat Crematorium Alkmaar en Purmerend de hoogste beoordelingen krijgen, met gemiddeld een 4,6 uit 5. Schagen en Hoorn krijgen de laagste beoordelingen met gemiddeld een 4,1.

Crematoria (crematie met gebruik aula)

Google review

Crematorium Alkmaar

4,6

Crematorium Purmerend

4,6

Crematorium Heerhugowaard

4,2

Crematorium Schagen

4,1

Crematorium Hoorn

4,1

Vergelijken erg lastig voor de consument

“Het vergelijken van de kosten voor een crematie was niet makkelijk. Er zijn veel variabelen waar men rekening mee moet houden bij het vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan de tijdsduur van het gebruik van de aula, zit er wel of geen gebruik van de koffiekamer in het tarief en komt er nog een toeslag bij voor de asbestemming”, aldus Leon Schouten. Met de crematoria vergelijker van Uitvaartland krijgt men direct een goed beeld van de prijsverschillen tussen crematoria in hun gemeente of provincie.

Technische crematie is nieuwe trend

Technische crematies worden steeds populairder. “Mensen willen liever het afscheid vieren bij een restaurant, voetbalkantine of kroeg in plaats van bij het crematorium. Hier brengen ze dan een toost uit op het leven van hun dierbare. In veel gevallen is dit ook veel goedkoper”, aldus Leon Schouten van Uitvaartland.

Crematoria prijzen in Noord-Holland relatief goedkoop

Tussen provincies werden aanzienlijke verschillen in prijzen waargenomen. Het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste provincie voor een technische/eenvoudige crematie bedroeg €356. Flevoland is de goedkoopste provincie met gemiddeld €530, terwijl Drenthe als duurste uit de bus kwam met €953. Voor crematies met gebruik van de aula bedroeg het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste provincie maar liefst €481. Flevoland is ook hier de goedkoopste provincie met €1327, terwijl Overijssel de duurste is met €1885.

Als we kijken naar de grootste verschillen binnen de provincies dan zien we bij Noord-Holland een prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste technische crematie van 651 euro. In Zuid-Holland zien we het grootste verschil bij een crematie met het gebruik van de aula van maar liefst 1110 euro.

Goedkoopste crematoria per provincie

Goedkoopste crematoria met aula per provincie

 

Disclaimer

De bedragen zijn gebaseerd op het onderzoek dat we in februari 2024 hebben gedaan en geven een indicatie van de crematiekosten in Nederland. Het gaat hier om een optelling van de kosten van crematie en asbestemming bij cremeren.

Bij de prijzen van een crematie met aula gebruik hebben we gekeken naar het minimaal aantal minuten dat de aula gebruikt kan worden voor 25 personen. In sommige gevallen valt de asbestemming in de prijs of is begeleiding van nabestaanden bij de crematie inbegrepen. Ook het tijdstip en de lengte van het gebruik van de aula kan verschillen per crematorium. Uitvaartland kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen naar aanleiding van de uitkomst van het crematiekosten onderzoek.

Ondanks het feit dat dit onderzoek uitermate zorgvuldig is uitgevoerd, zijn onjuistheden niet uitgesloten. Opmerkingen naar aanleiding van dit onderzoek kunnen gemaild worden naar [email protected].

Geschreven door:

Picture of Johan Verhofstadt

Johan Verhofstadt

Uitvaartexpert Johan Verhofstadt is al sinds 2014 dé uitvaartondernemer voor geheel Nederland. Hij staat op een ongekunsteld, persoonlijk en altijd respectvolle manier nabestaanden bij. Hij helpt bij het realiseren van een uitvaart volledig naar de persoonlijke wensen van de overledene en rekening houdend met het beschikbare budget.
ryan crotty

Andere berichten

afscheid
Ruim 68 procent van de Nederlanders kiest inmiddels voor cremeren, maar de kosten van een crematie blijken flink te verschillen. Een eenvoudige crematie is bij het ene crematorium honderden euro’s duurder dan bij het andere. Ook bij crematies met gebruik van de aula zijn de prijsverschillen groot. Dit blijkt uit onderzoek van Uitvaartland.nl onder 115 crematoria in Nederland.
islam
Het aantal islamitische uitvaartzorgbedrijven in Nederland is bijna verdubbeld sinds het begin van de coronapandemie in 2020, zo meldt de Branchevereniging Islamitische Uitvaartzorg Nederland (BIUN). Voorheen waren er tien bedrijven actief, nu zijn dat er zeventien.
Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat het aantal sterfgevallen als gevolg van COVID-19 verder is afgenomen in 2023. Het rapport toont een positieve trend aan, wat duidt op een verbetering van de situatie ten opzichte van voorgaande jaren.
Filters