Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoek

Urn meenemen naar buitenland, mag dat?

Mag u een urn meenemen naar het buitenland? Bijvoorbeeld om de as te verstrooien in het buitenland? Ja dat mag. Weet echter dat ieder land zijn eigen voorschriften hanteert. Voor vertrek is het daarom verstandig om contact op te nemen met de ambassade van uw bestemmingsland. Zo weet u zeker dat u zich aan de regels houdt met betrekking tot het vervoeren van de urn en het uitstrooien van de as.

Regels en wetten voor internationaal vervoer van een urn

Of u een urn naar het buitenland mag meenemen, hangt af van de regels en wetten van het land van uw bestemming. Over het algemeen is het toegestaan om een urn mee te nemen als u op reis gaat, maar u moet wel enkele belangrijke zaken in gedachten houden.

      1. Luchtvaartmaatschappij- en douanevoorschriften:
        Controleer het beleid van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van eventuele documentatievereisten, zoals een overlijdensakte en een verklaring van crematie.

      1. Reizen met de auto:
        Als u met de auto reist, informeer dan vooraf naar de specifieke regels en vereisten van de landen die u doorkruist. Zo weet u zeker dat u zich aan de regels van ieder land houdt.

      1. Regels van het bestemmingsland:
        Elk land heeft zijn eigen regels en voorschriften met betrekking tot het invoeren van menselijke as. Doe vooraf onderzoek naar de regelgeving van het land waar u naartoe reist. U kunt dit doen door contact op te nemen met de ambassade.

      1. Verpakking en identificatie van de urn:
        Zorg ervoor dat de urn veilig wordt verpakt om beschadiging te voorkomen. Gebruik mogelijk een geschikte urnkist of container en zorg voor duidelijke identificatie met de naam van de overledene en andere relevante informatie.

      1. Uitvaartondernemer raadplegen:
        Neem contact op met uw uitvaartondernemer. Uw uitvaartondernemer heeft vaak de benodigde kennis van de regels en wetgeving in het buitenland met betrekking tot het vervoeren van een urn of de as van de overledene. Ze kunnen u helpen bij het verkrijgen van vereiste documenten en vergunningen voor een zorgeloze reis.

    Door aandacht te besteden aan deze zaken, ongeacht of u met het vliegtuig of met de auto reist, kunt u ervoor zorgen dat het meenemen van een urn naar het buitenland soepel verloopt en mogelijke problemen worden voorkomen.

    As meenemen naar het buitenland

    Mag u as meenemen naar het buitenland? Ja dat mag. Het is echter wel belangrijk om de regels per land en per vliegtuigmaatschappij te achterhalen.

    As meenemen in het vliegtuig

    Het is mogelijk om as het as van een overledene mee te nemen in een vliegtuig. Echter verschillen de regels wel per vliegtuigmaatschappij.

    De regels per vliegmaatschappij

    • KLM:
      U kunt een urn in uw hand- of ruimbagage meenemen. Zorg ervoor dat de urn niet van metaal is en is verzegeld en ingepakt, zodat andere passagiers het niet als urn kunnen herkennen. Toon bij de veiligheidscontrole op de luchthaven het crematiecertificaat.
    • Transavia
      U mag de urn aan boord niet openmaken. U moet een overlijdensakte en verklaring van het crematorium meenemen, waarin staat dat de as van de overledene in de urn zit. De urn mag niet van metaal zijn.
    • Ryanair
      U mag de as meenemen aan boord van het Ryanair vliegtuig. Dit is toegestaan in uw handbagage en mag worden meegenomen in aanvulling op uw normale toegestane hoeveelheid handbagage, op voorwaarde dat een kopie van het overlijdenscertificaat en crematiecertificaat beschikbaar is.
    • Easyjet
      U mag de as meenemen in uw handbagage bij Easyjet, zolang u voldoet aan de volgende eisen. U hebt een kopie van de overlijdensakte en het crematiecertificaat. Daarnaast is het belangrijk dat de as veilig is verpakt in een geschikte as container of urn. Laat het beveiligingspersoneel op de luchthaven weten dat u as vervoert wanneer u door de veiligheidscontrole gaat.
    • TUI FLY
      Een urn mag u in uw handbagage mee aan boord nemen. Uiteraard moet de urn goed verpakt zijn en moet u een overlijdensakte kunnen laten zien.

    Conclusie

    Ja, het is mogelijk om een urn mee te nemen naar het buitenland.

        • Om uw reis met een urn naar het buitenland soepel te laten verlopen, moet u de regels van luchtvaartmaatschappijen en bestemmingslanden begrijpen en volgen.

        • U kunt uw uitvaartondernemer om advies vragen en de autoriteiten in het buitenland informeren.

        • Zorg voor een zorgvuldige reisplanning voor een vlotte reis.

      Bekijk onze urnen collectie

      Meer dan honderd prachtige urnen

      Geschreven door:

      Picture of Johan Verhofstadt

      Johan Verhofstadt

      Uitvaartexpert Johan Verhofstadt is al sinds 2014 dé uitvaartondernemer voor geheel Nederland. Hij staat op een ongekunsteld, persoonlijk en altijd respectvolle manier nabestaanden bij. Hij helpt bij het realiseren van een uitvaart volledig naar de persoonlijke wensen van de overledene en rekening houdend met het beschikbare budget.
      Urn-naar-buitenland-scaled

      Andere berichten

      doodskist maken
      Staat u voor de moeilijke taak om een uitvaart te regelen? Of bent u gewoon benieuwd hoe..
      doodskist beschilderen
      Het verlies van een dierbare is een van de meest emotionele en uitdagende momenten in ons leven.
      Filters