Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoeken

As van de overledene in huis

Is uw dierbare overleden en wilt u de as van de overledene in huis bewaren? Het bewaren van de as van een overledene wordt vaak gedaan als troost. Ook heeft het iets symbolisch. In dit artikel vertellen wij hoe het precies werkt als u de as van een overledene in huis wilt bewaren. Ook leest u welke regels hier precies voor gelden.

Hoe bewaart u de as van een overledene in huis?
Wat te doen met de as van een overledene? U kunt de as van een overledene op verschillende manieren bewaren. Zo kunt u kiezen voor urnen in verschillende stijlen. Denk aan klassieke urnen of een mooie moderne urn in een speciale vorm. Veel gekozen opties zijn troost urnen met een hartje of vleugels. U kunt ook kiezen voor een speciale urn met de foto van uw dierbare erop of een urn die verwijst naar een hobby van uw dierbare, bijvoorbeeld voetbal.

U kunt ook kiezen voor een assieraad. Hierin kunt u een kleine hoeveelheid as bewaren, zodat uw dierbare altijd bij u is. Er zijn verschillende soorten assieraden waar u uit kunt kiezen. Denk aan een assieraad in de vorm van een hart, een kruisje of een mooie ster. Een assieraad is een mooie keuze als u uw dierbare bij u wilt dragen.Ā 

Wie mag de as van een overledene mee naar huis?
Wanneer u de crematie heeft geregeld, bent u volgens de wet ook de persoon die de as van de overledene in huis mag hebben. Het kan ook zo zijn dat een ander familielid, een goede vriend of de executeur van het testament de crematie heeft geregeld. In dat geval mag deze persoon de as meenemen.Ā 

As verstrooien in de natuur

Mag as na de crematie direct mee naar huis?
Nee. De eigenaar van het crematorium moet de as minimaal 1 maand bewaren. In de tussentijd heeft u de tijd om na te denken over de asbestemming. U kunt dan nadenken over of u de as wilt meenemen in een urn, in een assieraad wilt bewaren of wilt laten uitstrooien. Wilt u de as meteen meenemen na de crematie, dan moet u via de Officier van Justitie om een ontheffing van de bewaartermijn vragen.

Hoe neemt u de as van de overledene mee naar huis?
U kunt de as van de overledene meenemen in een speciale asbus. Deze is vaak verzegeld, zodat u hem veilig naar huis of naar een andere locatie kunt vervoeren.

Veelgestelde vragen

Mag iedereen de as mee naar huis nemen?
Nee. Alleen de persoon die de crematie heeft geregeld mag de as van de overledene mee naar huis nemen.

Hoe lang wordt de as in een crematorium bewaard?
De as wordt minstens Ć©Ć©n maand bewaard in het crematorium. Zo heeft u de tijd om na te denken over de asbestemming.

Is de as van een overledene giftig?
Nee. U kunt de as van de overledene veilig bewaren.

Wie is de eigenaar van de as?
De persoon die de crematie heeft geregeld, is automatisch ook de eigena

Geschreven door:

Foto van Femke Koning

Femke Koning

Femke Koning is een bevlogen schrijver met meer dan 10 jaar ervaring. Met een vlotte pen zorgt ze ervoor dat lastige onderwerpen makkelijk te lezen zijn. Van persoonlijke verhalen tot diepgaande interviews en inhoudelijke financiƫle stukken. Haar artikelen inspireren, informeren en zetten aan tot nadenken.
As van de overledene in huis

Andere berichten

Wat gebeurt er met botten na ruimen graf?
Het ruimen van een graf is vaak emotioneel beladen. Het vereist niet alleen respect voor de overledene. Er zijn ook wettelijke en milieutechnische eisen. In dit artikel lees u wat er gebeurt met de botten na het ruimen van een graf. Ook leest u welke regels hiervoor gelden. Verder komt aan bod wat er gebeurt met eventuele sieraden of andere persoonlijke eigendommen.
Crematie met of zonder kist
Een crematie met of zonder kist kiezen? Wanneer u afscheid neemt van een dierbare, is dit een persoonlijke en emotionele aangelegenheid. U moet keuzes maken die best lastig zijn. Een van de keuzes die u als nabestaande heeft, is of de overledene wordt gecremeerd met of zonder doodskist. Dit geldt ook voor begraven. Hoewel er traditioneel vaak een kist wordt gebruikt, kiezen steeds meer mensen voor alternatieven. Deze alternatieven passen bij hun persoonlijke of religieuze overtuigingen. Ook ecologische overtuigingen spelen een steeds grotere rol. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden die er zijn rondom een crematie met of zonder kist.
doodskist maken
Staat u voor de moeilijke taak om een uitvaart te regelen? Of bent u gewoon benieuwd hoe..
Filters