Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoeken

Begrafenis mand

Een begrafenis mand kiezen als alternatief voor een kist? Wanneer u een laatste rustplaats moet vinden voor uw dierbare, is dat een lastige keuze. Steeds vaker zoeken mensen naar een duurzame en milieuvriendelijke optie. Een begrafenis mand biedt een respectvolle manier om afscheid te nemen. En dat terwijl er gebruik wordt gemaakt van milieuvriendelijke materialen. In dit artikel gaan we dieper in op wat een wilgenmand voor de uitvaart is. Ook leest u meer over de voordelen hiervan. 

Bekijk hier ons assortiment begrafenis manden

Wat is een begrafenis mand?

Een begrafenis mand wordt met de hand gemaakt. Het wordt ook wel wilgenmand of doodsmand genoemd. Meestal is deze mand gemaakt van natuurlijke materialen. Hierbij kun je denken aan bamboe, riet of wilgentenen. De manden worden gebruikt als alternatief voor de traditionele kist. Kiest u voor een begrafenis mand, dan is dat een unieke keuze. Dit komt doordat de manden met de hand worden geweven. Ook kunnen ze op maat worden gemaakt.

Voordelen van een begrafenis mand

Een begrafenis mand heeft verschillende voordelen te bieden. Veel mensen kiezen voor opbaren in een mand om de volgende redenen:

 • Milieuvriendelijk
  Begrafenis manden zijn biologisch afbreekbaar. Ze worden gemaakt van duurzame materialen die geen schadelijke chemicaliën bevatten. Hierdoor zijn ze een goede keuze voor mensen die veel waarde hechten aan het milieu. 
 • Mooie uitstraling
  De natuurlijke uitstraling van een wilgenmand uitvaart biedt een soort rust. De zachte lijnen en natuurlijke kleuren van de manden zorgen voor een serene sfeer tijdens de uitvaart.
 • Persoonlijk
  Omdat elke mand handgemaakt is, kan deze worden aangepast aan de wensen van de overledene en de nabestaanden. Decoraties zoals bloemen, stoffen of persoonlijke items kunnen worden toegevoegd om de mand uniek en betekenisvol te maken.
 • Lagere prijs
  In vergelijking met traditionele doodskisten zijn begrafenis manden en stuk lager geprijsd. Daardoor is het erg aantrekkelijk voor wie kosten wil besparen, maar toch op een  respectvolle manier afscheid wil nemen.

Hoe wordt een begrafenis mand gemaakt? 

Begrafenis manden worden gemaakt van wilg, bamboe en riet. Wilg is een populaire keuze. Het is zowel sterk als flexibel. De wilgentenen worden geoogst, gedroogd en geweven tot manden. Hierbij komt veel vakmanschap en aandacht voor detail kijken. Dit zorgt vervolgens voor een mooi en duurzaam eindproduct.
Het weefproces zelf is een kunstvorm. Elke mand wordt met de hand geweven. Hierdoor zijn geen twee manden hetzelfde. Dit draagt bij aan het unieke karakter van elke mand. Ook kunt u de mand geheel aan uw eigen voorkeuren aanpassen. Zo maakt u de uitvaart nog persoonlijker.

Opbaren in een mand

Opbaren in een mand komt steeds vaker voor. De mand kan een natuurlijke binnenvoering hebben, zoals ongebleekt katoen of linnen. Zo ziet de binnenkant er netjes uit. Het open weefsel van de manden zorgt voor een goede ventilatie. Hierdoor wordt het lichaam tijdens de opbaarperiode behouden. Het is daarom erg belangrijk dat een mand open weefsel heeft. 

Veel mensen vinden dat een mand een meer natuurlijke uitstraling heeft dan een traditionele doodskist. Dit kan zorgen voor een meer rustgevende en vredige sfeer tijdens het afscheid. 

Begraven in een mand

Begraven in een mand is een oude traditie die in veel culturen gebruikt wordt.Tegenwoordig wordt deze praktijk steeds populairder. Dit komt door de milieuvriendelijke eigenschappen van de manden. Omdat de mand biologisch afbreekbaar is, breekt deze na verloop van tijd natuurlijk af. Dit heeft geen schadelijke effecten op de bodem of het grondwater.

Ook passen begrafenis manden goed binnen de gedachte achter natuurbegraafplaatsen. Hierbij is het doel om het milieu zo min mogelijk te belasten. Een mand begrafenis sluit perfect aan bij deze gedachte. Respect voor de natuur staat hier bovenaan.

Tot slot

Een begrafenis mand is een mooie manier om afscheid te nemen van een geliefde. Doordat ze handgemaakt en biologisch afbreekbaar zijn, zijn ze het perfecte alternatief voor een doodskist. Met een begrafenis mand kan de overledene niet alleen op een persoonlijke manier worden geëerd. U kunt hiermee ook bijdragen aan een duurzamere wereld.

Voor wie zoekt naar een betekenisvolle en milieubewuste manier om afscheid te nemen, is de begrafenis mand zeker de overweging waard. Door te kiezen voor een mand begrafenis, kunt u op een mooie manier een laatste rustplaats creëren. Deze is zowel respectvol voor de overledene als vriendelijk voor de aarde. 

Bekijk hier ons assortiment begrafenis manden

Geschreven door:

Foto van Leon Schouten

Leon Schouten

Leon Schouten is de drijvende kracht achter Uitvaartland. Hij wil dat iedereen een waardig afscheid kan regelen zonder financiële zorgen. Hij vindt dat een uitvaart duizenden euro's goedkoper kan voor dezelfde kwaliteit.
Begrafenis mand

Andere berichten

Bloemen bij overlijden
Wanneer iemand binnen uw familie, directe omgeving of vriendenkring overlijdt, is het verdriet groot. Bloemen kunnen helpen bij de rouwverwerking. Maar welke bloemen kiest u?
Urn-naar-buitenland-scaled
Mag je een urn meenemen naar het buitenland? Bijvoorbeeld om de as te verstrooien in het buitenland?
Assieraad pilaar met 3 steentjes
Het verlies van een dierbare brengt veel verdriet met zich mee. Het verwerken van as in een sieraad is een steeds populairdere manier om een overleden dierbare dichtbij te houden.
Filters