Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoeken

Hoe wordt een doodskist gemaakt? 

Staat u voor de moeilijke taak om een uitvaart te regelen? Of bent u gewoon benieuwd hoe een doodskist, ook wel grafkist genoemd, wordt gemaakt? Wij nemen u in dit blog graag mee in het maken van een doodskist. Een kijkje achter de schermen.

Stap 1: Hout selecteren

Het start met de selectie van het hout. Hout is het belangrijkste materiaal voor de productie van doodskisten. Meestal wordt massief hout zoals eiken, mahonie, of populier gebruikt. Het hout moet van hoge kwaliteit zijn en vrij van gebreken.

Stap 2: Zagen

Na het kiezen van het juiste hout worden de panelen en planken op maat gezaagd. Elke kist bestaat uit verschillende onderdelen. Denk daarbij aan een deksel, bodem, zijkanten en handgrepen. Deze worden allemaal nauwkeurig gesneden volgens de specificaties van het ontwerp.

Stap 3: Assemblage

Zodra alle onderdelen zijn gesneden, worden ze samengevoegd tot de vorm van een kist. Hier wordt veel aandacht aan besteed om ervoor te zorgen dat de kist stevig en duurzaam is. Dit is een cruciale stap in het proces, omdat de kist bestand moet zijn tegen het gewicht van de overledene.

Stap 4: Schuren en afwerken

Vervolgens wordt de kist grondig geschuurd om een gladde afwerking te garanderen. Eventuele ruwe randen worden verwijderd en het hout wordt glad gemaakt. Daarna wordt de kist afgewerkt met een laag vernis, verf of lak. Afhankelijk van de gewenste uitstraling en afwerking.

Stap 5: Bekleding en interieur

Hoe de kist er aan de binnenkant uitziet is ook belangrijk. Meestal wordt de kist bekleed met stof van satijn of fluweel. Dit zorgt voor een mooie uitstraling van de kist. 

Stap 6: Personalisatie

Steeds vaker kiezen mensen voor een persoonlijke uitstraling van de kist. Zo kan de kist beschilderd worden, wordt de kist in een bepaalde kleur gekozen of worden er specifieke symbolen of initialen in verwerkt. Deze personalisatie geeft de kist een unieke en persoonlijke touch.

Stap 7: Kwaliteitscontrole

Voor elke kist wordt een grondige kwaliteitscontrole uitgevoerd. Denk daarbij aan het controleren van de stevigheid, de afwerking en de algehele kwaliteit van het vakmanschap. Alleen kisten die aan de strengste normen voldoen, worden goedgekeurd voor gebruik.

Stap 8: Levering

Na goedkeuring wordt de kist zorgvuldig verpakt en klaargemaakt voor levering. De kist wordt geleverd aan de begrafenisondernemer, direct aan de klant of aan de locatie van de uitvaart.

Zorg en toewijding

Zoals u leest is het maken van een doodskist een ambachtelijk proces. Het vraagt om precisie, toewijding en respect voor de overledene. Ieder detail wordt zorgvuldig overwogen. De keuze van het hout, de afwerking en de personalisatie. Het resultaat is een mooie laatste rustplaats die eer betoont aan het leven dat is geleefd.

Bij Uitvaartland.nl begrijpen we het belang van een gepersonaliseerde en kwalitatieve doodskist. We zijn er om u te begeleiden bij het maken van de juiste keuze, zodat u een afscheid kunt organiseren dat recht doet aan de herinnering aan uw dierbare. Ons team staat voor u klaar om u te helpen in deze moeilijke tijd.

 

Geschreven door:

Foto van Johan Verhofstadt

Johan Verhofstadt

Uitvaartexpert Johan Verhofstadt is al sinds 2014 dé uitvaartondernemer voor geheel Nederland. Hij staat op een ongekunsteld, persoonlijk en altijd respectvolle manier nabestaanden bij. Hij helpt bij het realiseren van een uitvaart volledig naar de persoonlijke wensen van de overledene en rekening houdend met het beschikbare budget.
doodskist maken

Andere berichten

Begrafenis mand
Een begrafenis mand kiezen als alternatief voor een kist? Wanneer u een laatste rustplaats moet vinden voor uw dierbare, is dat een lastige keuze. Steeds vaker zoeken mensen naar een duurzame en milieuvriendelijke optie. Een begrafenis mand biedt een respectvolle manier om afscheid te nemen. En dat terwijl er gebruik wordt gemaakt van milieuvriendelijke materialen. In dit artikel gaan we dieper in op wat een wilgenmand voor de uitvaart is. Ook leest u meer over de voordelen hiervan.
Urn-naar-buitenland-scaled
Mag je een urn meenemen naar het buitenland? Bijvoorbeeld om de as te verstrooien in het buitenland?
As van de overledene in huis
Het verlies van een dierbare brengt veel verdriet met zich mee. Het verwerken van as in een sieraad is een steeds populairdere manier om een overleden dierbare dichtbij te houden.
Filters