Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoeken

Thuis opbaren regels

Thuis opbaren wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. De familie krijgt de optie voor een afscheid in de vertrouwde omgeving. Het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels. Deze regels zijn belangrijk om te zorgen dat u en uw nabestaanden gezond blijven. 

Wat is thuis opbaren

Thuis opbaren betekent dat het lichaam van de overledene thuis wordt gehouden. Dit in plaats van in een mortuarium of uitvaartcentrum. Dit kan voor een paar uur, maar ook voor meerdere dagen. Dit hangt af van de voorkeuren van de familie en bijkomende omstandigheden. Lees hier meer over een opgebaard lichaam.

Thuis opbaren regels

Bij thuis opbaren moet u zich houden aan wettelijke regels en voorschriften. Deze regels verschillen per land en per regio. Wij zetten enkele regels voor u op een rij: 

 • Melding van overlijden
  Het overlijden moet u binnen 24 uur melden bij de burgerlijke stand. 
 • Verklaring van overlijden
  Een arts moet het overlijden officieel vaststellen. Ook moet hij of zij een overlijdensverklaring afgeven. U mag het lichaam anders niet verplaatsen.
 • Bewaartijd
  In Nederland bijvoorbeeld moet de uitvaart binnen zes werkdagen na het overlijden zijn voltrokken. 
 • Gezondheid en veiligheid
  Naast wettelijke regels zijn er ook thuis opbaren regels op het gebied van gezondheid en veiligheid. Deze moeten de nabestaanden beschermen. Ook zorgen ze  voor een respectvolle en hygiënische omgeving:
 • Koeling
  Het is belangrijk om het lichaam goed te koelen om ontbinding te vertragen. Dit kan gedaan worden met behulp van speciale koelplaten. Ook kan een mobiele koeling worden gebruikt.
 • Hygiëne
  De ruimte waarin het lichaam zich bevindt moet goed schoon te houden zijn. Ook moet deze regelmatig geventileerd worden. Dit helpt om eventuele geuren te beperken en de omgeving gezond te houden. 
 • Beperking van toegang
  Beperk het aantal personen dat toegang heeft tot de ruimte. Dit vermindert het risico op besmetting en zorgt voor een rustige omgeving.

Voorbereidingen voor thuisopbaring

Om te zorgen voor thuisopbaring, zijn er verschillende voorbereidingen nodig. Wij vertellen u welke voorbereidingen u moet treffen:

 • Kies een ruimte
  Kies een geschikte ruimte in huis. Ga bij voorkeur voor een koel en goed geventileerd gebied. De kamer moet groot genoeg zijn om bezoekers comfortabel te ontvangen.
 • Contact met uitvaartonderneming
  Hoewel thuis opbaren veel zelf geregeld kan worden, is het raadzaam om contact op te nemen met een uitvaartonderneming. Zij kunnen voorzien in benodigde materialen. Denk aan een koelplaat, lijkwade en andere benodigdheden. 
 • Emotionele voorbereiding
  Het thuis opbaren van een dierbare kan emotioneel zwaar zijn. Het is belangrijk om hier als familie over te praten en steun bij elkaar te vinden.

Voordelen van thuis opbaren

Er zijn verschillende redenen waarom families kiezen voor thuis opbaren. Denk aan redenen zoals:

 • Persoonlijk en intiem
  Thuis opbaren biedt een intieme setting waarin families op hun eigen manier en in hun eigen tempo afscheid kunnen nemen.
 • Meer tijd
  Het geeft de nabestaanden meer tijd om bij de overledene te zijn. Dit kan enorm helpen bij het rouwproces.
 • Kostenbesparend
  Thuis opbaren kan ook financieel voordelig zijn omdat sommige kosten voor een uitvaartcentrum worden vermeden.

Nadelen van thuis opbaren

Hoewel er veel voordelen zijn, zijn er ook enkele nadelen en uitdagingen aan thuis opbaren. Het brengt de volgende uitdagingen met zich mee:

 • Logistieke uitdagingen
  Het regelen van alle benodigde materialen en het voorbereiden van een geschikte ruimte kan stressvol zijn.
 • Emotionele belastbaarheid
  Voor sommige mensen kan het emotioneel belastend zijn om een overledene thuis te hebben.
 • Gezondheidsrisico’s
  Zonder de juiste maatregelen zijn er belangrijke gezondheidsrisico’s. Vooral als de koeling niet goed werkt. 

Praktische tips voor thuisopbaring

Wij hebben enkele praktische tips voor een thuisopbaring voor u op een rij gezet: 

 • Gebruik bloemen en geurverspreiders
  Rouwbloemen kunnen helpen bij het maskeren van eventuele geuren. Zorg ervoor dat deze regelmatig worden ververst.
 • Hulpmiddelen
  Maak gebruik van hulpmiddelen zoals handschoenen en desinfectiemiddelen. Zo houdt u alles hygiënisch. 
 • Professionele ondersteuning
  Overweeg om een professional in te schakelen voor bepaalde taken, zoals het verzorgen van het lichaam en het opmaken van de overledene.

Tot slot

Thuis opbaren heeft u de optie om in een intieme sfeer afscheid te nemen. Met de juiste voorbereidingen, kunt u ervoor zorgen dat dit respectvol en hygiënisch verloopt. Het is een bijzondere manier om afscheid te nemen. Een thuisopbaring kan dan ook veel troost bieden. 

Geschreven door:

Foto van Femke Koning

Femke Koning

Femke Koning is een bevlogen schrijver met meer dan 10 jaar ervaring. Met een vlotte pen zorgt ze ervoor dat lastige onderwerpen makkelijk te lezen zijn. Van persoonlijke verhalen tot diepgaande interviews en inhoudelijke financiële stukken. Haar artikelen inspireren, informeren en zetten aan tot nadenken.
Thuis opbaren regels

Andere berichten

autoverzekering stopzetten na overlijden
Wanneer een naaste overlijdt, komt er veel op je af. In alle drukte is het stopzetten van de autoverzekering van de overledene meestal niet het eerste waar je aan denkt. Gelukkig hoeft dat ook niet, want de autoverzekering blijft tot vijf weken na het overlijden geldig. Dat geeft je voldoende gelegenheid om te bedenken wat je met de auto doet.
Opgebaard lichaam
Wat is een opgebaard lichaam en op welke manieren gebeurd dit? Het opbaren is in veel culturen erg belangrijk. Hierbij wordt het lichaam van een overledene voorbereid voor de nabestaanden. Het lichaam wordt na de verzorging in een bed, een open of gesloten doodskist of op een opbaarplank gelegd. Uitvaartverzorgers voeren de opbaring van een overledene uit.
Wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat?
Wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat? Misschien heeft u al enkele woorden in uw hoofd. Het kan ook zijn dat u dit moeilijk vind. Begrafenissen zijn emotioneel en verdrietig. Woorden schieten vaak tekort. Toch kunnen de juiste woorden een rouwende enorm veel troost bieden. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag 'wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat?’ Ook de vragen ‘wanneer zeg je gecondoleerd?’ en ‘wat zeggen tegen iemand die rouwt?’ komen aan bod.
Filters