Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoek

Een dierbare missen met kerst

Een overleden iemand missen is normaal al moeilijk genoeg. Maar een overleden iemand missen met kerst voelt vaak nog zwaarder. Hoe gaat u hiermee om en hoe kunt u iemand die rouwt een hart onder de riem steken tijdens de kerstdagen? In dit artikel krijgt u antwoord op deze vragen. Zo leest u praktische tips om te rouwen tijdens kerst en wat u kunt zeggen of schrijven aan iemand die een dierbare mist tijdens kerst.

Hoe komt u de feestdagen door tijdens de rouw?

De eerste stap is om te accepteren dat verdriet en gemis er ook tijdens de feestdagen is én dat het er mag zijn. Hoe u het beste kunt rouwen tijdens de feestdagen, weet u zelf het beste. Ontdek dit door te luisteren naar uw gevoel en signalen van uw lichaam. Zoals wat u energie geeft en wat energie kost. Als iets u veel energie kost, raakt u bijvoorbeeld sneller vermoeid en krijgt u hoofdpijn. 

Rouwen is voor iedereen anders, dus er is geen perfecte manier. De een wilt graag alleen zijn en de ander heeft juist meer behoefte aan gezelschap. Doe vooral wat goed voor u voelt. Er zijn wel een aantal tips die het verlies van een dierbare tijdens kerst kunnen verzachten.

 

5 tips als u een dierbare mist met kerst:

 • Blijf goed voor uzelf zorgen

Net als met een mondkapje in het vliegtuig, moet u eerst voor uzelf zorgen. Daarna kunt u pas voor anderen zorgen. Eet daarom gezond en gevarieerd en slaap voldoende. Heeft u weinig trek? Eet dan wat vaker uw favoriete maaltijd, drink bouillon om eetlust op te wekken of eet voeding met veel calorieën. Beleg bijvoorbeeld uw boterhammen met dubbel beleg of gebruik wat meer boter of olie bij de maaltijd. Vraag om hulp als het u niet goed lukt om voor uzelf te zorgen. Dit getuigt van kracht, niet van zwakte.

 1. Zoals verwacht loopt alles anders
  Pas uw verwachtingen aan, vooral tijdens de eerste kerst na het verlies. De eerste

kerst kan erg lastig zijn, omdat het gemis tijdens een feestdag vaak groter is. Houd er

rekening mee dat deze kerst anders is. Deel uw verwachtingen met vrienden en familie, zodat zij begrijpen wat u nodig heeft. Wilt u bijvoorbeeld dat uw vrienden langskomen bij u? Geef dit dan aan. Kunnen oude tradities niet doorgaan door het verliezen van een dierbare? Overweeg dan om nieuwe tradities te creëren, wat zorgt voor afleiding en helpt bij uw verwerking. En onthoud: dat hoeveel verwachtingen u ook heeft, alles kan toch anders lopen. 

 1. Luister naar uw lichaam
  Hoe meer u naar uw lichaam luistert, hoe beter u zich voelt. U lichaam geeft precies

aan wat u nodig heeft. Wordt u tijdens kerst wakker en merkt dat u nog erg moe

bent? Blijf dan nog even liggen in plaats van u direct aan te sluiten bij de brunch.

Uw lichaam geeft dan aan dat u nog moet rusten. Door goed te luisteren naar deze

signalen en ernaar te handelen, zult u zich sneller beter in uw vel voelen.

 1. Zoek steun bij anderen
  Goede vrienden en familieleden begrijpen dat u steun nodig heeft. Voel dus vooral niet de druk om tijdens kerst uw emoties weg te stoppen. Dit zorgt er juist voor dat u zich langer verdrietig voelt. Door uw emoties te uiten en erover te praten, kunt u beter rouwen.
 2. Herdenk uw dierbare
  Het delen van herinneringen kan erg helpen bij uw verwerkingsproces. U kunt dit doen op de manier die bij u past, zoals een activiteit doen die uw dierbare leuk vond, een kaarsje branden of samen herinneringen ophalen. U kunt ook de herinnering aan uw dierbare omzetten in iets tastbaars. Steeds vaker wordt een sieraad met as gedragen, een asbeeldje gekocht of een fotolijstje neergezet. Zo is uw dierbare er toch een beetje bij.

 

Condoleance teksten voor iemand die rouwt tijdens kerst

Wilt u een kaart schrijven voor iemand die onlangs iemand heeft verloren, maar komt er

niets in u op? U bent zeker niet de enige. Het schrijven van een kerstkaart voor iemand die rouwt is niet makkelijk. Daarom hebben wij voor u een paar ideeën op een rijtje gezet. Vul ze eventueel aan met een herinnering aan de dierbare om het extra persoonlijk te maken.

 • We wensen je veel sterkte tijdens de feestdagen en een spoedig nieuw jaar!
 • Wij denken aan je en jouw familie en branden een kaarsje voor [vul in naam overleden]. 
 • Wij wensen je alle kracht om het nieuwe jaar in te gaan. De deur staat altijd open.
 • Heel veel sterkte en veel liefde gewenst tijdens deze moeilijke tijd!
 • Ik denk aan je en wens je veel sterkte en warmte toe tijdens deze feestdagen.
 • Veel sterkte tijdens deze feestdagen. Je bent altijd welkom bij ons.

Wat kunt u iemand die een dierbare mist met kerst opsturen?

Wilt u graag iets doen voor iemand die een dierbare mist tijdens de kerst? Laat u dan inspireren door de onderstaande ideeën. 

 • Lieve woorden: Stuur een kerstwens na overlijden met een tekst zoals:
  ‘Veel sterkte gewenst tijdens deze lastige periode’ of een van de bovengenoemde teksten.
 • Troostboeket: Met een boeket laat u uw medeleven zien.
 • Assieraad of gedenksieraad: Hierdoor geeft u een persoonlijk aandenken aan de overledene.
 • Knuffel van de dierbare: Heeft de ontvanger kinderen? Het kan kinderen troost geven om een knuffel te hebben, die herinnert aan de overleden persoon.

Veelgestelde vragen

 • Wat zeg ik tegen iemand die rouwt tijdens de kerstdagen?
  Dat verschilt per persoon. Probeer goed aan te voelen wat diegene nodig heeft. Het is wel altijd belangrijk dat u laat zien dat u meeleeft. Bied ook hulp aan, mits u dit echt kunt bieden. Laat merken dat praten mag door het onderwerp niet te vermijden. Heeft u de overledene gekend? Dan kan het helpen om samen herinneringen op te halen, maar voel goed aan of diegene daar behoefte aan heeft. In de blog Troostende woorden bij overlijden leest u wat u nog meer kan zeggen tegen iemand die een dierbare heeft verloren.
 • Hoe troost ik iemand die alleen is met kerst?
  Vraag wat de ander nodig heeft. Misschien kunt u diegene al troosten door alleen een luisterend oor te bieden. De ander heeft veel behoefte aan gezelschap of tips over plekken om kerst door te brengen.

   

Geschreven door:

Picture of Femke Koning

Femke Koning

Femke Koning is een bevlogen schrijver met meer dan 10 jaar ervaring. Met een vlotte pen zorgt ze ervoor dat lastige onderwerpen makkelijk te lezen zijn. Van persoonlijke verhalen tot diepgaande interviews en inhoudelijke financiële stukken. Haar artikelen inspireren, informeren en zetten aan tot nadenken.
Een dierbare missen met kerst

Andere berichten

Urn-naar-buitenland-scaled
Mag je een urn meenemen naar het buitenland? Bijvoorbeeld om de as te verstrooien in het buitenland?
Gedichten bij zelfdoding
Een ‘bedankt voor de condoleance’ sturen is een mooie manier om familie, vrienden en kennissen te bedanken voor hun medeleven en aanwezigheid tijdens een condoleance. Het verlies van een dierbare is een van de meest ingrijpende dingen die iemand mee kan maken. In deze moeilijke tijd is het hartverwarmend om steun te krijgen van familie, vrienden en kennissen.
Thuis opbaren regels
Thuis opbaren wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. De familie krijgt de optie voor een afscheid in de vertrouwde omgeving. Het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels. Deze regels zijn belangrijk om te zorgen dat u en uw nabestaanden gezond blijven.
Filters