Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoeken

Troostende woorden bij overlijden

Troostwoorden bij overlijden

Het is altijd zoeken naar de juiste woorden wanneer u uw medeleven wil tonen aan nabestaanden. De juiste manier van troosten is natuurlijk persoonsafhankelijk, maar oprechtheid en empathie staan altijd centraal. In dit artikel leest u over manieren om nabestaanden te troosten wanneer zij een dierbare hebben verloren.

Hoe wens ik iemand sterkte?

Nabestaanden willen zich in de rouwperiode vooral gesteund en gehoord voelen. De manier van verdriet verwerken varieert per persoon. Sommige mensen sluiten zich liever af en anderen hebben het liefst continu vrienden en familie om zich heen. Troostende woorden zijn echter altijd fijn. U kunt bijvoorbeeld zeggen:

  • “Ik sta voor jullie klaar om te helpen waar ik kan.”
  • “Ik leef met jullie mee en ik ben er om naar jullie te luisteren.”
  • “Ik zal nooit vergeten hoe [overleden persoon] altijd klaarstond voor iedereen. Ik hoor het graag als ik jullie ergens bij kan helpen.”

Op deze manier spreekt u steun uit, erkent u het gemis en biedt u uw hulp aan.

wanneer begrafenis na overlijden

Voorbeelden van troostwoorden bij overlijden

Een condoleance tekst wordt gebruikt om medeleven te tonen en steun te bieden. De invulling van deze tekst is voor iedereen anders. Verwerk in de condoleance tekst wat u belangrijk vindt om over te brengen. Hieronder geven we enkele voorbeelden van condoleance teksten. Maak er voor u zelf gerust een eigen persoonlijke versie van.

Troostende woorden bij overlijden kind

Het verlies van een kind is een van de meest hartverscheurende gebeurtenissen die ouders mee kunnen maken. Het is niet meer dan logisch dat ouders alle hulp kunnen gebruiken om de daaropvolgende tijd door te komen. Spreek daarom uit dat u voor hen klaarstaat door te zeggen:

  • “Ik hoorde van het vreselijke verlies van jullie zoon/dochter. Ik wens jullie ontzettend veel sterkte toe. Weet dat ik voor jullie klaarsta, mocht ik iets voor jullie kunnen betekenen.”
  • “Woorden schieten tekort om jullie verdriet uit te drukken. Ik hoop dat de herinneringen aan en liefde voor [naam van baby] jullie de kracht geeft om door te gaan.”
  • “Gecondoleerd met het verlies van jullie baby. [Naam van baby] draag ik, en met mij velen anderen, mee op een speciaal plekje in mijn hart. Ik wens jullie veel sterkte toe en ik denk aan jullie.”
  • U kunt ook eerlijk zeggen dat u er geen woorden voor heeft. Bijvoorbeeld: “Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed wat ik moet zeggen. Ontzettend veel liefde en sterkte gewenst. Laat het me weten als ik iets voor jullie kan doen.”

Troostende woorden bij overlijden vader of moeder

Het verlies van een ouder kan voelen als het wegvallen van een stabiele factor. Veel mensen hebben jaren steun en liefde gekend van vader en of moeder. Wanneer een van beiden overlijdt komt dit vaak met veel verdriet en ook mogelijk verwarring. U kunt dan zeggen:

  • “Heel veel sterkte lieve vriendin. Ik zal die mooie lach van je moeder nooit vergeten. Weet dat ik voor je klaar sta wanneer je me nodig hebt.”
  • “Ik vind het onwijs verdrietig om te horen van het verlies van jouw mama. Ik wens je veel sterkte en kracht toe”.
  • “Ik weet zeker dat je papa ongekend trots op jou is. Hij leeft voort in vele harten”.

Door dit te zeggen, verzekert u de nabestaande ervan dat hij of zij er niet alleen voor staat. Dit kan in eerste instantie wel zo voelen na het verlies van een ouder. Het is op dat moment extra belangrijk om een nabestaande eraan te herinneren hoe geliefd hij of zij is.

Troostwoorden bij overlijden opa of oma

Opa’s en oma’s zijn voor veel mensen helden die er altijd zullen zijn. Op het moment dat een van hen komt te overlijden kan dit binnenkomen als iets onwerkelijks. Opa’s en oma’s bieden een stukje veiligheid en zijn voor mensen een herinnering aan hun jeugd. Dit zijn voorbeelden van troostende woorden:

  • “Ik hoop dat je kracht haalt uit alle mooie momenten die je samen met je opa/oma beleefd hebt.”
  • “Je opa/oma is vast super trots op je. Weet dat je terug kunt vallen op mij.”
  • “Wat verdrietig om te horen van het verlies van je opa/oma.”

Troostende woorden bij overlijden partner

Verliest u uw partner, dan verliest u mogelijk ook een deel van u zelf. Nabestaanden kunnen hier compleet van uit het veld geslagen zijn. Het is belangrijk om diegene te laten voelen dat u er voor hem of haar bent. Dit kunt u doen door te zeggen:

  • “Heel veel sterkte lieverd. Weet dat ik er dag en nacht voor je ben.”
  • “We zullen [naam overledene] erg missen. Jouw vriend(in) leeft mee in onze harten.”
  • “Je man/vrouw kijkt vol trots naar beneden. Jullie zullen voor altijd een team blijven.”

Probeer niet in de verleden tijd te praten. Nabestaanden hebben veel te verwerken. De acceptatie van het verlies hoort niet opgedrongen te worden.

Troostwoorden na ziekte

Wanneer iemand overlijdt na een ziekbed is het niet aan te raden om te zeggen dat diegene “de strijd verloren heeft”. Dit zou impliceren dat de overledene niet sterk genoeg was of niet alles gegeven heeft. Mogelijk heerst er een gevoel van onrecht bij de nabestaanden. Het is belangrijk om begrip te tonen voor dit gevoel. Wat u kunt zeggen is:

  • “Het verlies van [naam overledene] is niet eerlijk. Ik hoop dat jullie kracht halen uit de mooie herinneringen die jullie samen gecreëerd hebben.”
  • “Het lijden is voorbij, hou je vast aan de herinneringen van een gelukkige en gezonde [naam van overledene].”
  • “Wat hebben jullie samen gestreden. Fijn dat hij/zij op een rustige manier is [ingeslapen/heen gegaan]. Het was een enorme kanjer en hij/zij heeft voor altijd een plekje in mijn hart.”

Het is belangrijk om te benadrukken dat het overlijden niet te wijten is aan een tekortkoming van deze persoon. Verder is het belangrijk om de nabestaanden te ondersteunen. Zij zijn mogelijk al uitgeput door een zware tijd vóór het overlijden. Ze kunnen dan alle hulp gebruiken bij bijvoorbeeld boodschappen, koken, of de administratie rondom de uitvaart.

Waarop letten bij het schrijven van troostende woorden bij verdriet?

Bij het schrijven van een troostende tekst wanneer iemand verdriet heeft, is het belangrijk om niet in de verleden tijd te praten. Zeg dus niet “hij/zij was”, maar “hij/zij is”. Nabestaanden moeten dit verlies op hun eigen tijd een plekje kunnen geven. Daarnaast is het belangrijk dat de nabestaanden voorop staan. Schrijf daarom niet over eigen ervaringen. Ieder verlies is uniek en ieder rouwproces daarmee ook. Het is daarom erg belangrijk om uw woorden van troost bij rouw zorgvuldig te kiezen.

Naast troostende woorden is het aanbieden van tijd en diensten fijn voor nabestaanden. Sommige mensen verlangen naar een luisterend oor om herinneringen mee te delen. Anderen kunnen hulp gebruiken bij het draaiende houden van het huishouden. Schrijf daarom in de condoleance tekst dat u bereid bent om te helpen waar nodig.

Veelgestelde vragen

Wat kun je zeggen in plaats van veel sterkte?

“Veel sterkte” is een veelgebruikte manier om steun uit te spreken bij een overlijden. Dit is gepast wanneer er enige afstand bestaat tot de nabestaanden. In plaats van “veel sterkte”, kunt u ook zeggen “ik denk aan je” of “ik ben er voor je, ik hoop dat je me weet te vinden als ik iets voor je kan doen”. Dit is passender wanneer u dichter bij de nabestaanden staat.

Wat schrijf je aan iemand die een dierbare verloren heeft?

U kunt steun betuigen en medeleven tonen middels een appje of brief. Doordat iemand uw gezicht niet ziet is het belangrijk om de emotie die het verlies met zich meebrengt over te brengen. U kunt bijvoorbeeld zeggen dat het nieuws u erg verdrietig maakt en dat de nabestaanden constant in uw gedachten zijn.

Wat zijn troostende woorden?

Wanneer u iemand een hart onder de riem wil steken kunt u zeggen “het is oké om verdrietig te zijn, ik ben er voor je”. Ook kunt u zeggen “ik bewonder je veerkracht, je verdient niks anders dan steun en liefde om je heen”. Op deze manier vertelt u de nabestaande dat alle emotie er mag zijn. Ook spreekt u uw waardering uit, wat voor velen troost biedt.

Wat zeg je als een huisdier is overleden?

Huisdieren zijn voor veel mensen onderdeel van de familie. Het verlies van een huisdier moet daarom ook zo benaderd worden bij het condoleren van nabestaanden. U kunt zeggen: “wat erg om te horen dat [naam huisdier] overleden is. Veel sterkte met het afscheid nemen van jullie speciale familielid.” Dit toont steun aan de nabestaanden en erkent de emoties die er zijn.

Ik weet niet wat ik moet zeggen, kan ik iets opsturen?

Kunt u geen woorden vinden, dan kunt u natuurlijk ook iets toesturen. Stuur bijvoorbeeld een mooi troostboeket of een assieraad. Daarbij voegt u dan een (klein) kaartje met bijvoorbeeld enkel “Veel sterkte, liefs [uw naam]”. Andere woorden zijn uiteraard ook goed.

Reviews

Klanten beoordelen Uitvaartland.nl met een:

9.9

Johan groot

Uitvaartexpert Johan Verhofstadt

“Een uitvaart kan duizenden euro’s goedkoper voor dezelfde kwaliteit. Ik help u op afstand met het regelen van de uitvaart. “

Reviews uitvaartland

Hoe kunnen wij u helpen

U bereikt ons via onderstaand telefoonnummer of mailadres. Wij zijn 24 uur per dag telefonisch bereikbaar, ook in het weekend.

Filters