Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoeken

Wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat?

Wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat? Misschien heeft u al enkele woorden in uw hoofd. Het kan ook zijn dat u dit moeilijk vind. Begrafenissen zijn emotioneel en verdrietig. Woorden schieten vaak tekort. Toch kunnen de juiste woorden een rouwende enorm veel troost bieden. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag ‘wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat?’ Ook de vragen ‘wanneer zeg je gecondoleerd?’ en ‘wat zeggen tegen iemand die rouwt?’ komen aan bod. 

Wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat?

Wanneer iemand naar een begrafenis gaat, is het belangrijk uw medeleven te tonen. Een van de meest gebruikte woorden hiervoor, is ‘gecondoleerd’. Dit ene woordje betekent erg veel. U laat hiermee uw medeleven zien. Ook laat u zien dat u de pijn van de ander erkent. U kunt ook andere zinnen gebruiken om uw medeleven te tonen, zoals: 

 • Ik denk aan je in deze moeilijke tijd.
 • Ik wens je heel veel sterkte vandaag.
 • Ik denk aan jou en je familie.

Met deze uitspraken toont u empathie en gaat u niet te diep in de details. Dit is vaak het meest passend, omdat een begrafenis vaak emotioneel beladen is. Kort maar krachtige woorden zijn vaak de beste keuze.

Wanneer zeg je gecondoleerd?

U weet dat ‘gecondoleerd’ wordt gebruikt wanneer iemand naar een begrafenis gaat. Het woord wordt ook algemeen gebruikt om medeleven te betuigen bij een sterfgeval. Het is gepast dit te zeggen zodra u hoort dat iemand een dierbare heeft verloren. U kunt iemand op een persoonlijke manier condoleren, maar dit kan ook schriftelijk. Denk aan via een condoleancekaart. U kunt ook een berichtje sturen per telefoon of social media of de rouwende bellen.

Bij de begrafenis zelf kunt u ‘gecondoleerd’ zeggen tijdens de condoleance, als u de familieleden ziet. Zo kunt u op een sterke manier uw medeleven laten zien. U kunt de rouwenden ook een knuffel of handdruk geven. Dit hangt geheel af van wat passend voelt bij jullie contact.

Wat zeggen tegen iemand die rouwt?

Rouw is vaak langdurig. Ook lang na de begrafenis hebben rouwenden steun nodig. Wij hebben enkele tips voor je op een rij gezet om een rouwende te steunen: 

 • Vraag hoe het met ze gaat
  Het lijkt vrij simpel, maar het maakt een groot verschil. Door ‘hoe gaat het met je?’ te vragen, laat u zien dat u om de rouwende geeft. Hier kan hij of zij veel steun uit halen. Ook voelt hij of zij zich hierdoor gezien. 
 • Bied praktische hulp aan
  Laat de rouwende weten dat u er voor hem/haar bent. Zeg  ‘Laat me weten als ik iets voor je kan doen.’ Je kunt ook aanbieden om voor de rouwende te koken. Mensen vinden het vaak lastig om om hulp te vragen. Een aanbieding van hulp wordt vaak zeer gewaardeerd.
 • Herinner je de overledene
  Deel een mooie herinnering aan de overledene. Zeg bijvoorbeeld dat u u herinnert hoe (overledene) altijd iedereen aan het lachen maakte. Dit kan troost bieden en houdt de herinnering aan de overledene levend. 
 • Luister
  Soms is gewoon luisteren het beste wat u kunt doen. Rouwenden willen vaak met anderen praten over hun verlies. Laat hen hun verhaal doen en luister actief zonder oordeel of advies. Geef alleen advies als zij u hierom vragen. 
 • Respecteer de wensen van de rouwenden
  Niet iedereen wil over hun verlies praten, terwijl anderen juist hun gevoelens willen delen. Respecteer de wensen van hem/haar en pas je benadering aan op de behoeften die hij/zij heeft. 
 • Vermijd clichés
  Als u clichés benoemt, zoals ‘het is beter zo’ of ‘hij of zij is nu op een betere plek’ dan kan uw boodschap niet goed aankomen. Het kan ervoor zorgen dat de rouwenden voelen dat hun gevoelens niet worden erkend. Laat dit dan ook achterwege. 
 • Blijf aanwezig
  Rouw houdt niet op na de uitvaart. Het is belangrijk de weken en maanden daarna in contact te blijven. Door een simpel berichtje te sturen of even te bellen, kunt u al veel voor de rouwende betekenen. 

Tot slot

Wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat? We hopen dat u daar nu een antwoord op heeft. Wat u zegt kan een grote impact hebben. Het is belangrijk om begrip en empathie te tonen. Met ‘gecondoleerd’ maakt u een goede start, maar er zijn ook andere manieren om uw medeleven te tonen. Dit kunt u doen door iemand te vragen hoe het gaat.

Bied praktische hulp aan of deel mooie herinneringen aan de overledene. U kunt zo een grote steun zijn voor iemand in de rouw. Vermijd clichés en blijf aanwezig. Ook nadat de begrafenis voorbij is. Wat u doet, kan een groot verschil maken in een periode van veel verdriet. 

Hieronder vindt u een aantal andere relevante artikelen:

 

Geschreven door:

Foto van Femke Koning

Femke Koning

Femke Koning is een bevlogen schrijver met meer dan 10 jaar ervaring. Met een vlotte pen zorgt ze ervoor dat lastige onderwerpen makkelijk te lezen zijn. Van persoonlijke verhalen tot diepgaande interviews en inhoudelijke financiële stukken. Haar artikelen inspireren, informeren en zetten aan tot nadenken.
Wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat?

Andere berichten

rieten uitvaartmand - Sereen
Zijn begrafenis kosten aftrekbaar? Dat is iets wat veel mensen zich afvragen. Het verlies van een dierbare is niet alleen emotioneel zwaar. Het kan ook financiële zorgen met zich meebrengen. De fiscale regels zijn vaak vrij complex. In dit artikel gaan we dieper in op tot hoeverre begrafeniskosten aftrekbaar in 2024 zijn en welke kosten niet aftrekbaar zijn.
Wat gebeurt er met botten na ruimen graf?
Het ruimen van een graf is vaak emotioneel beladen. Het vereist niet alleen respect voor de overledene. Er zijn ook wettelijke en milieutechnische eisen. In dit artikel lees u wat er gebeurt met de botten na het ruimen van een graf. Ook leest u welke regels hiervoor gelden. Verder komt aan bod wat er gebeurt met eventuele sieraden of andere persoonlijke eigendommen.
Gedichten bij zelfdoding
Een ‘bedankt voor de condoleance’ sturen is een mooie manier om familie, vrienden en kennissen te bedanken voor hun medeleven en aanwezigheid tijdens een condoleance. Het verlies van een dierbare is een van de meest ingrijpende dingen die iemand mee kan maken. In deze moeilijke tijd is het hartverwarmend om steun te krijgen van familie, vrienden en kennissen.
Filters