Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoek

Kartonnen doodskisten

Is een kartonnen doodskist iets voor u?

Voor sommige mensen is een eenvoudige uitvaartkist goed genoeg. Ze hebben sober geleefd of willen graag een milieubewust afscheid. Voor deze mensen is er een kartonnen doodskist. Het is een manier om een groene uitvaart te verzorgen. Karton kan immers worden hergebruikt, waardoor er geen bomen voor hoeven te worden gekapt.

‘Stop mij maar in een kartonnen doos, als ik dood ben!’

We hebben de uitspraak ‘Stop mij maar in een kartonnen doos, als ik dood ben!’ allemaal weleens gehoord uit gekkigheid. Maar tegenwoordig is een kartonnen doos een echte optie. Het karton wordt dan gevormd tot een doodskist. De kartonnen doodskist is aan een opmars bezig. Juist omdat het een groene keus is.

Kartonnen kist beschilderen

Bij karton denken we al snel aan de kenmerkende bruine kleur. Gelukkig is er tegenwoordig meer mogelijk. Fabrikanten van kartonnen doodskisten blijven doorontwikkelen aan verschillende soorten. Zo kunt u ook een witte of een eiken kartonnen doodskist bestellen. Op die manier kunt u een doodskist van karton vinden, die precies bij uw smaak en wensen past.

Een kartonnen kist kan bovendien uitstekend beschilderd worden. Daarom zijn er mensen die als laatste wens hebben dat de kist wordt beschilderd door de nabestaanden. Dan kan iedereen een tekening of een persoonlijke boodschap achterlaten. Voor kinderen is dat ook een troostgevend ritueel: ze leren om te gaan met verlies van een ouder of grootouder.

karton
luxe grafkist

Is een kartonnen doos een milieuvriendelijk alternatief?

Steeds meer mensen denken na over milieuvriendelijkheid. Zo ook bij een uitvaart. Voor mensen die ook na de dood iets goeds willen doen, is de kartonnen doodskist of een organische doodskist een milieuvriendelijke keus. Karton kan immers hergebruikt worden. Een gekke gedachte, maar wat ooit een pak melk is geweest, kan nu worden gebruikt als uitvaartkist. Daardoor hoeven fabrikanten geen bomen te kopen voor een houten doodskist.

De handgrepen die op de kist worden geplaatst, zijn van buitenaf afneembaar. Hierdoor zijn ook de handgrepen herbruikbaar. 

De kartonnen kist is bovendien spatwaterbestendig en de bodem heeft een stevige waterwerende plaat. Aan de binnenkant wordt de kist bedekt met een composteerbare waterdichte folie. Op die manier maakt u inderdaad een groenere keuze, dan bij een houten kist.

Waarom kiezen voor een kartonnen doodskist?

Kiezen voor een kartonnen doodskist kan om verschillende redenen een goed idee zijn. Bijvoorbeeld omdat u bij leven veelvuldig nadacht over hergebruik, over groene idealen en omdat u een betere wereld voor uw nabestaanden wilt achterlaten. Of omdat u wellicht altijd sober geleefd heeft. U wilt het simpel houden.

Daarnaast zijn er ook mensen die ‘gewoon iets anders willen’ dan een houten doodskist. Wat uw reden ook is om te kiezen voor een kartonnen doodskist: de mogelijkheid is er. En deze is zelfs zelfstandig in elkaar te zetten. Het is in ieder geval zeker dat dit een optie is waar nog lang over gepraat zal worden.

Goedkeuring door crematoria

Wilt u gecremeerd worden in een kartonnen doodskist? Kies dan voor een goedgekeurde kist. Ongekeurde kisten kunnen problemen veroorzaken bij crematie. Wie kiest voor een kartonnen uitvaartkist kan het best eerst bij het crematorium nagaan of dit is toegestaan. Een kartonnen uitvaartkist is namelijk niet bij alle crematoria toegestaan.

eco grafkist puur lvc logo
Ecologisch

Veelgestelde vragen

Kan een kartonnen grafkist tegen regen?

Ja, een kartonnen doodskist kan tegen regen. Ook kunnen er natte bloemen op liggen. De kist is namelijk spatwater bestendig. De bodem heeft een stevige waterwerende plaat en de binnenkant heeft een waterdichte folie.

Hoe zwaar kan een kartonnen doodskist belast worden?

Een kartonnen kist kan tot maximaal 150 kilogram belast worden. Zelf weegt de kist ongeveer 13 kilogram. Het karton buigt iets door, waardoor de zijpanelen en de onderkant een beetje bol kunnen staan.

Wordt een kartonnen doodskist veel verkocht?

De kartonnen doodskist wordt steeds vaker verkocht. Maar op dit moment kiezen de meeste mensen nog voor een houten doodskist.

Wat kost een kartonnen doodskist?

Een kartonnen doodskist, met reguliere bekleding, kost tussen de 375 en 500 euro. Hij is daarmee iets duurder dan enkele houten doodskisten.

✓ Scherpe prijzen

Een gemiddelde uitvaart kost al snel 7.500 euro. Regelt u een uitvaart via Uitvaartland.nl dan bent u duizenden euro’s goedkoper uit en krijgt u dezelfde kwaliteit. We bieden hoogwaardige uitvaartdiensten en producten tegen scherpe tarieven.

✓ 24/7 bereikbaar

We begrijpen dat families op ons vertrouwen tijdens moeilijke tijden. Daarom bieden we 24/7 telefonische ondersteuning en begeleiding via tel:072-7100093. Ons team staat altijd klaar om te helpen en ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

✓ Snelle gratis levering

Bij Uitvaartland.nl begrijpen we het belang van gratis verzending en snelheid tijdens een uitvaart. We zorgen ervoor dat alles volgens planning verloopt en dat alle producten en diensten op tijd worden geleverd. 

Filters